Makedonija danas bira predsjednika, utrka između 4 kandidata

Radiosarajevo.ba
Makedonija danas bira predsjednika, utrka između 4 kandidata

Građani Makedonije počeli su jutros od 7.00 sati odlaziti na 3.480 birališta širom zemlje gdje će glasom za jednog od četiri kandidata na petogodišnji mandat  izabrati predsjednika te zemlje, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Birališta su otvorena na vrijeme, a izborni proces protiče bez zastoja i incidenata. Pravo glasa ima 1.707.228 građana Makedonije. 

Aktuelni predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kandidat je vladajuće koalicije VMRO-DPMNE za drugi predsjednički mandat, a pored njega, građani će svoj glas moći dati kandidatu Socijaldemokratskog saveza Stevi Pendarovskom, kandidatu Demokratske partije Albanaca Ilijazu Halimiju, ili kandidatu Građanske opcije Makedonije Zoranu Popovskom.

Dva kandidata koji zadobiju najveće povjerenje građana u prvom krugu, ići će u drugi krug izbora, koji će biti održan 27. aprila.

Ono po čemu su ovi predsjednički izbori interesantni jeste činjenica da će drugi krug izbora biti održan istog dana kada i prijevremeni parlamentarni izbori. Zbog predizborne šutnje uoči predsjedničkih izbora, u Makedoniji je tokom naredna dva dana na snazi predizborna šutnja i za parlamentarne izbore.

Predsjednički mandat u Makedoniji traje pet godina, a predsjednički izbori koji će biti održani sutra biće peti po redu od 1991. godine, kada je Makedonija proglasila nezavisnost.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije