Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

1
Radiosarajevo.ba
Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega
Foto: Ringier / Danka Ilić, Ivana Ilić

Detektiv poligrafista Nikola Novak objasnio je u petak, 28. mart, da majka nestale Danke Ilić (2), koja je nestala u utorak, 26. marta, u 13 sati u Banjskom polju kod Bora, ne može da podvrgne poligrafu jer je trudna.

On je rekao da su ispitavanja roditelja nestale Danke Ilić, poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i vještačenje baznih stanica dio svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istaknuvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

"U ovom slučaju samo otac može da bude testiran, a majka ne može jer je trudna. Sada treba provjeriti da li je istina to što otac govori, ili nije", rekao je Novak.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može da bude podvrgnuta poligrafskom ispitivanju zato što trudnica ne može da se izlaže takvoj vrsti stresa, njena fiziologija je poremećena i nema normalne fiziološke reakcije.

"Pored toga, ukoliko je u kasnijem mjesecu trudnoće, ona ima dva pulsa što onemogućava da se napravi normalan i relevantan test", rekao je Novak.

Odgovarajući na pitanje šta je potrebno da bi jedan poligrafski test bio validan i kakvi su standardi prakse i kriterijumi za poligrafsko testiranje, Novak je naglasio da osoba koja se testira mora da bude emotivno, fizički i psihički u stanju da se testira, i da su sve reakcije u normalnim uslovima, odnosno da ništa sa strane nije poremetilo neku reakciju.

Ne možete vi nikoga osuditi ili osloboditi samo na osnovu poligrafa. Poligraf je dio jedne šire istrage i ukoliko se poklapa poligrafski rezultat sa još nečim, to onda dobija neku treću dimenziju. Kod nas na sudu nije priznat, ali je u istrazi jako koristan, ne bi ga za džabe koristile sve jače službe svijeta, rekao je Novak.

Prvi put aktiviran sistem “Pronađi me”

Zbog nestanka male Danke prvi put se u Srbiji u utorak uvečer, 26. marta, oglasio Amber alert sistem “Pronađi me”.

Policija je  u četvrtak, 27. marta, obustavila pretragu terena u Banjskom polju i Brestovačkoj banji, s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se djevojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom djeteta, piše Srpskainfo.

Novi dokazi u slučaju nestale Danke (2): Češlja se teren oko kuće gdje je nestala djevojčica

Novi dokazi u slučaju nestale Danke (2): Češlja se teren oko kuće gdje je nestala djevojčica

Roditelji nestale Danke Ilić odvedeni su u policiju u petak, 28. marta, u toku dana kako bi se nastavilo saslušanje koje je počelo juče u policijskoj stanici u Boru.

Ispred mjesta gdje je djevojčica Danka Ilić (2) nestala prije 47 sati u Banjskom polju kod Bora stigao je bager, mašina kombinirka kako bi policija raščistila imanje koje je prepuno drva i šiblja.

Kako Blic saznaje, traži se bilo kakav materijalni trag koji bi pomogao u pronalasku djevojčice i otkrio sve okolnosti njenog nestanka.

Više o slučaju nestanka malene Danke (2) možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije