Mađarska sprema strategiju za zapadni Balkan

Radiosarajevo.ba
Mađarska sprema strategiju za zapadni Balkan

Mađarska će uskoro predstaviti strategiju za zapadni Balkan, koja će se zasnivati na tješnjoj saradnji država srednje Evrope i okolnih područja, najavio je mađarski šef diplomatije Janoš Martonji.
   
- I po isteku šestomjesečnog mandata na čelu EU čeka nas veliki posao. U narednih nekoliko dana pokrenućemo strategiju za zapadni Balkan, nastojeći da realizujemo vanjsku politiku koju smo najavili nakon prošlogodišnje pobjede na izborima, rekao Martonji u intervjuu mađarskom listu Nepsabadšagu.
  
- Ta nova vanjska politika Mađarske zasniva se na tešnjoj saradnji država srednje Evrope i okolnih područja, kazao je Martonji i najavio da će se Mađarska, pošto su joj prestale obaveze po pitanju predsjedavanja Evropskom unijom, ubuduće više posvetiti pitanjima regiona i zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.
   
- Taj prostor je prirodno okruženje Mađarske, ne samo historijski gledano, već i kada je riječ o privredi, investicijama i trgovini. Nastojaćemo da unapredimo veze unutar „višegradske četvorke“ i sa susjedima, a željeli bismo da vodimo aktivnu vanjsku politiku i kada su u pitanju neke globalne teme, kao što su voda i energija, kazao je šef mađarske diplomatij
e.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije