Mađarska odustaje od veta na prijem Srbije u EU

Radiosarajevo.ba
Mađarska odustaje od veta na prijem Srbije u EU

Srpska Vlada i predstavnici mađarske zajednice u Srbiji postigli su sporazum o rješenju spora o Zakonu o restituciji, a Mađarska najavljuje da će odustati od veta za kandidaturu Beograda za prijem u EU.

Na sastanku je postignut dogovor u vezi sa vraćanjem imovine oduzete poslije Drugog svjetskog rata i navedeno da će biti usvojen zakon o rehabilitaciji, ali da pravo na rehabilitaciju i vraćanje imovine neće imati ratni zločinci.

Državni sekretar Slobodan Homen i predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekli su u da će novim zakonom biti precizirano ko ima pravo na rehabilitaciju, a samim tim i na vraćanje imovine.

Homen i Pastor su istakli da će biti utvrđen postupak za rehabilitaciju onih koji su proglašeni ratnim zločincima samo zbog toga što su nosili uniformu okupacionih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Homen je ukazao da je poslije Drugog svjetskog rata bilo slučajeva da su stanovnici cijelog sela, uključujući žene i djecu, proglašavani za ratne zločince.

On je naveo da će se zakonom o rehabilitaciji precizirati na koji način će sudskim putem rehabilitaciju moći da traže osobe koje su proglašene za ratne zločince i njihovi nasljednici.
        
Ambasador Mađarske Oskar Niković rekao je za B92 da čeka da vidi pisai dio i detalje sporazuma Vlade Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, ali da smatra da Mađarska neće uslovljavati kandidaturu Srbije za EU.

"Ako je prihvatljivo za Mađare, onda se možemo nadati da nemamo nikakvog razloga da razmišljamo o vetu u decembru na status kandidata Srbije za EU", rekao je Niković govoreći o prijetnji Mađarske da će vetom spriječiti eventualnu odluku EU u decembru da Srbija postane kandidat za prijem u EU.

Mađarska i Savez vojvođanskih Mađara protivili su se tek usvojenom srpskom Zakonu o restituciji koji nije predviđao da se imovina vrati i vojvođanskim Mađarima, zbog saradnje sa okupacionom Njemačkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije