Luka Ploče postaje Tuđmanovo?

Radiosarajevo.ba
Luka Ploče postaje Tuđmanovo?

Luka Ploče, donedavno poznat i kao Kardeljevo, po slovenačkom komunističkom ideologu, uskoro bi mogla biti preimenovana u Tuđmanovo, piše ljubljansko Delo.

U osvrtu na brojne spomenike prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji, kako piše ovaj ljubljanski dnevnik, širom Hrvtaske niču kao pečurke posle kiše, mogao bi biti preimenovan uskoro u Tuđmanovo.

Gradić Ploče je, inače, kamen spoticanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ponajviše stoga što su korištenje te luke i prolaz kroz Neum neriješena pitanja koja zbog hrvatskog pristupa EU i Šengena postaju sve vruća.

Podsjeća se da je upravo u Pločama ovog proljeća osvanuo trometarski spomenik prvom hrvatskom predsjedniku koji je sa svojim kolegom Alijom Izetbegovićem još 1998. potpisao sporazum o razgraničenju BiH i Hrvatske, kao i o slobodnom prolazu kroz Neum te slobodnom pristupu luci Ploče.

Navodi se i da se hrvatska strana ne zabrinjava previše kada je u pitanju pogranični spor sa Slovenijom, već da tamošnji kritikuju upravo sporazum Tuđmana i Izetbegovića. Prema mišljenju novinara, dva pogranična spora nisu glavne vijesti, već navodna najava koja se čula iz Ploča o tome da bi se ovaj grad mogao preimenovati u Tuđmanovo, za šta, navodno, već postoji inicijativa gradskih vlasti.

Ploče imaju vrlo bogatu historiju promjena imena. Prvo su za vrijeme Kraljevine Jugoslavije preimenovane u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, što se održalo do Drugog svjetskog rata, kada su nakon italijanske okupacije nazvane Porto Tolero.

Nakon rata vraćeno im je izvorno ime, ali su od 1950. do 1954. te u razdoblju od 1980. do 1990. Ploče nazvane po jugoslavenskom komunističkom prvaku Edvardu Kardelju, inače, Slovencu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije