Loše vijesti za Hrvatsku iz Evropske komisije

0
Radiosarajevo.ba
Loše vijesti za Hrvatsku iz Evropske komisije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

Danas, u srijedu 28. februara, Evropska komisija je objavila mjesečno istraživanje koje je pokazalo da su očekivanja od hrvatske vlade bago su pogoršana u februaru, prvi put u šest mjeseci, odražavajući val pesimizma u industriji i građevinarstvu. Također, u istraživanju se navodi da se u narednom periodu poslodavci će biti znatno manje zapošljvanja.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj spustio se u februaru za pola boda u odnosu na revidiranu vrijednost u januaru, na 109,6 bodova. Najveći pesimizam u mjesecu na izmaku iskazali su građevinski poduzetnici i menadžeri u industriji, što se očituje u padu indeksa za 8,5 odnosno za 4,1 bod u odnosu na januar, piše Hina.

U građevinskom sektoru pogoršana situacija u knjigama narudžbi potisnula je u drugi plan pozitivan trend aktivnosti i bolje cijene, pokazuje istražvanje. Raspoloženje među potrošačima blago je poboljšano u februaru, iskazano u padu indeksa za 0,4 boda. Optimističniji su bili poslovni čelnici u sektoru usluga i maloprodaje, sudeći prema rastu indeksa za gotovo četiri odnosno za 3,3 boda.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Poslovni čelnici u Hrvatskoj očekuju da će znatno manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za gotovo sedam bodova. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju osjetno izraženija nego na početku godine, uz pad indeksa dublje u negativno područje, i to za 2,7 bodova.

I ekonomska klima u eurozoni blago je pogoršana u februaru u odnosu na početak godine kada nije bilježila veće promjene, pokazuje mjesečno istraživanje EK. Raspoloženje menadžera u industriji potonulo je na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci, prema padu indeksa na minus 9,5 bodova, koliko je iznosio i u augustu prošle godine.

Pogoršanje bilježe i sektor maloprodaje i građevinarstvo, što se očituje u padu indeksa za približno jedan bod, na minus 6,7 odnosno minus 5,4 boda. U sektoru usluga raspoloženje je zamjetno oslabilo, prema padu indeksa za 2,4 boda, ali se njegova vrijednost zadržala u pozitivnom teritoriju.

Izuzetak su tek potrošači čiji se indeks blago poboljšao, na minus 15,5 bodova. Poslovni čelnici u 20-članom gospodarstvu očekuju gotovo isti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI za mršavih 0,2 boda. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju blaža nego početkom godine, što se očitovalo u padu indeksa EUI za 1,2 boda.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije