Lokalni izbori na Kosovu

Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori na Kosovu

Foto: AP

U nedjelju u 7 sati otvorena su birališta na Kosovu. Radi se o prvim lokalnim izborima od proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara 2008.

Izbori se odvijaju bez ikakvih bezbjednosnih problema, saopćila je u prijepodnevnim satima Kosovska policija.

Na izbore je pozvano više od milion i po birača, koji će glasati na 2 256 glasačkih mjesta.

Tokom ovih izbora birat će se gradonačelnici i zamjenici u 36 općinskih vijeća na Kosovu, među
kojima i u glavnom gradu Prištini.

U Mitrovici se ne glasa

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu u petak je poručio građanima da su izbori bitni ne samo za budućnost Kosova nego i važan ispit za daljnje integriranje Kosova u EU, NATO i druge međunarodne ustanove. Pritom je pozvao sve građane da iziđu na izbore.

Ne zna se koliko će se pripadnika srpske manjine na Kosovu odazvati tome pozivu.

Pretpostavlja se da će izostanak birača biti veći u sjevernom dijelu Kosova, gdje živi veći broj Srba. Samo ih u sjevernoj Mitrovici živi 40.000 - u ovom gradu se neće se glasati danas, već će izbori biti raspisani naknadno, piše B92.

Takođe, u Partešu, novoformiranoj općini sa većinskim srpskim stanovništvom, glasanje će se obaviti naknadno.

Ostali kosovski Srbi, raspršeni po enklavama i pomiješani s većinskim Albancima, teže mogu bojkotirati izbore, prenosi Fena.

Za koga se može glasati

Za izbore su se ukupno prijavila 34 subjekta su iz albanske zajednice, 21 iz srpske, sedam bošnjačke, po dva iz aškalijske i crnogorske i po jedan iz egipćanske, goranske i romske zajednice.

Oko 5.000 pripadnika policije Kosova angažirano je osiguravanje reda tokom izbora, a angažirani su pripadnici svih policijskih jedinica i specijalnih snaga.

Izbore nadgleda oko 21.000 domaćih i međunarodnih posmatrača, te nekoliko međunarodnih organizacija. Među njima je i delegacija Evropskog parlamenta, predvođena poslanicom Doris Pak, javlja B92.

Birališta će biti otvorena do 19 sati, uz mogućnost da, u slučaju potrebe, ostanu odvorena i dulje.

Vezano: Del: Kosovski Srbi umorni od žrtvovanja za Beograd

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije