Ljubljana napokon dobija džamiju

Radiosarajevo.ba
Ljubljana napokon dobija džamiju


Prema riječima ljubljanskog muftije Nedžada Grabusa, „decenijski san Bošnjaka u Sloveniji da imaju svoju džamiju“ uskoro će se pretvoriti u javu.

Prema njegovim riječima, okončani su svi pravno-finansijski poslovi i stvoreni uslovi da kamen temeljac bude postavljen u septembru ove godine, a džamija bi bila završena 2016. godine, kako je planirano, javlja Tanjug.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji vratila je dug UniCredit banci Slovenije i na taj način su se stekli uslovi da se skine hipoteka sa zemljišta za Islamski kulturni centar (IKC) u Ljubljani, rekao je muftija za agenciju Anadolija.

Početkom 2013. godine Islamska zajednica bila je dužna 1.300.000 eura za zemljište, ali je taj problem sada riješen.

''Trenutno radimo na izradi projektne dokumentacije i paralelno s tim na promjeni detaljnog urbanističkog plana, a koji je Islamska zajednica u saradnji sa Gradom Ljubljana izabrala kao idejno rješenje'', kazao je muftija Grabus.

Planiramo da izgradnja traje tri godine i to znači da, ako počne u septembru, džamija bude završena 2016. godine, dodao je on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije