Ljubavna priča: Zagrepčanka i vođa Al-Kaide

Radiosarajevo.ba
Ljubavna priča: Zagrepčanka i vođa Al-Kaide

Tridesetčetverogodišnja Amina iz Zagreba
udovica je bivšeg vođe Al-Kaide Anvara Al-Avlakija te urednica terorističkog časopisa Inspire koja živi u Jemenu. Informacija je to koja je u javnost dospjela zahvaljujući danskom obavještajcu Mortenu Stormu, koji je radio i za CIA-u.
Početkom oktobra, danski dnevnik Jylandsposten otkrio je da je PET, danska tajna policija, pomogla Amerikancima pronaći al Awlakija, vođu al-Qaide za Arapski poluotok, a glavna uloga u akciji ubistva terorističkog vođe bila je namijenjena Zagrepčanki Amini

Morten Storm je neko vrijeme bio infiltriran u najuži krug oko Al-Avlakija, koji je u vrijeme dok seOsama Bin Laden skrivao u Abotabadu, bio glavni operativac i ideolog terorističke organizacije. Storm je za Jylland-Posten ispričao kako ga je Al-Avlaki prije nekoliko godina zadužio da mu pronađe treću ženu. Morala je biti Evropljanka koja se preobratila na islam, donosi Net.hr.

Storm je na Facebooku pronašao Aminu, koja je bila velika Al-Avlakijeva obožavateljica i za njega bila spremna i dati život. Stupio je s njom u kontakt i ugovorio sastanak u Beču. Al-Avlaki je Amini poslao videosnimku, a i ona njemu, te su se jedno drugom svidjeli. No, terorist je svoju buduću suprugu iz Hrvatske upozorio da će mu biti treća žena te da on živi nemirnim životom, a da se povremeno mora povlačiti u ilegalu. Amini to, čini se, nije smetalo. Uz pomoć Storma, Amina je došla do svog budućeg supruga, ali je i CIA osmislila plan kako da ga smakne.



"Od trenutka kad se ukrcala na autobus na zagrebačkom kolodvoru, imali smo je stalno pod kontrolom. Agenti CIA-e bili su kraj nje na kolodvoru, vozili se s njom autobusom, stajali kraj nje na Plesu... Agenti su bili nedaleko od nje u zrakoplovu, drugi su je dočekali kad je sletjela u Sanu...", ispričao je Storm ističući da tada 32-godišnja žena to nije znala.

Kad je stigla u Sanu preuzeli su je operativci Al-Kaide i fizički je nisu više mogli pratiti, ali elektronski uređaji, koje su joj postavili u kofer, odavali su njenu lokaciju. Pomoću lokatora trebali su otkriti njenu poziciju i u trenutku kada se nađe s Anvarom Al-Avlakijem bespilotne letjelice su trebale uništiti mjesto susreta.

No, plan se nije odvijao kako je CIA zamislila. Na susret s budućim suprugom otišla je bez kofera, pa joj se izgubio trag. Amina se udala za Anvara An-Avlakija, a kada je on prošle godine poginuo u napadu bespilotne letjelice, dobila je posao urednice u Al-Kaidinu časopisu Inspire.


Al-Avlaki: Internet Bin Laden

"Željela sam postati bombaš samoubojica, ali braća iz Al-Kaide nisu mi dopustila. Ipak, želim umrijeti baš kao i moj suprug", napisala je u časopisu Inspire.

Storm je za ovaj poduhvat dobio i nagradu od CIA-e i PET-a: u Kopenhagenu mu je uručen kofer sa 250.000 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije