Liječenje, a ne kazna za posjedovanje droge

Radiosarajevo.ba
Liječenje, a ne kazna za posjedovanje droge

Srbija mijenja kaznenu politiku, tako da osobe kod kojih policija pronađe drogu za ličnu upotrebu količine do jednog grama ubuduće neće biti krivično gonjene nego će ih tužilaštvo upućivati na obavezno liječenje u Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti.

Bolnica za bolesti zavisnosti i tužilaštvo  postigli su dogovor po kome će se korisnici droge upućivati na obavezno liječenje, piše današnji srbijanski Pres. Nova kaznena politika za sada će se primjenjivati samo u Beogradu, jer je tu i najveći broj korisnika narkotika, a slične sporazume mogu da potpišu i drugi gradovi.

Kako je za ovaj list rekla direktorka Specijalne bolnice Jasna Daragan-Saveljić, a što je potvrđeno i u Republičkom javnom tužilaštvu, ovo će se provoditi na osnovu Protokola o saradnji koji je ta ustanova potpisala prije nekoliko dana sa Prvim javnim tužilaštvom u Beogradu. Saveljić je rekla da u skladu sa potpisanim protokolom već očekuju prve pacijente, a da li će osoba služiti zatvorsku kaznu ili će biti upućivana u bolnicu na odvikavanje utvrđivaće se na osnovu počinjenog krivičnog djela, odnosno količine pronađene droge kod nje.

"Ukoliko se kod osobe pronađe mala količina droge za dnevne potrebe, odnosno jedan gram, onda će se uputiti kod nas", pojasnila je Saveljić.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je  da  Vlada ipak ne planira da ukine krivično djelo koje se odnosi na držanje opojnih droga za ličnu upotrebu.

Ostatak Evrope

U Hrvatskoj će se od 1. januara 2013. godine posjedovanje droge za ličnu upotrebu smatrati prekršajem, a ne krivičnim djelom. Španija, Portugal, Italija, Belgija, Luksemburg i Slovenija ne smatraju posjedovanje droge za sopstvenu upotrebu krivičnim djelom, u Irskoj se ne može uhapsiti osoba koja kod sebe ima kanabis ako joj je to prvi put.

U Njemačkoj, Danskoj, Holandiji i Austriji posjedovanje droge za sopstvene potrebe je krivično djelo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije