Lideri iz regije ne dolaze na Nikolićevu inauguraciju

Radiosarajevo.ba
Lideri iz regije ne dolaze na Nikolićevu inauguraciju


Novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neće lako uspostaviti dobre odnose sa liderima zemalja u regiji. Jasno je to već otkako je izabran, a potvrđuje to i činjenica da na njegovu današnju inauguraciju ne dolaze lideri BiH, Hrvatske i Slovenije.

IvoJosipović, predsjednik Hrvatske, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te predsjednik Slovenije Danilo Tuerk neće doći na inauguraciju. Od lidera iz regije, na svečano preuzimanje dužnosti novog predsjednika Srbije dolazi jedino predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik također dolazi na inauguraciju, iako je tokom izborne kampanje otvoreno podržavao bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Ipak, dobar signal za Nikolića može biti dolazak evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea, koji će prethodno s Nikolićem održati sastanak nasamo.

Fuele je izjavio za beogradske Večernje novosti od ponedjeljka kako Unija od novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i nove srbijanske vlade očekuje da nastave rad na reformama koje se odnose na EU, te napredak u dijalogu s Kosovom.

Nikolić je odnose s regionalnim liderima opteretio svojim radikalsko-četničkim naslijeđem (dugogodišnji suradnik Vojislava Šešelja, nosi titulu vojvode) te negiranjem genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije