LGBT Ponos: Ćutanje nas neće zaštititi!

Radiosarajevo.ba
LGBT Ponos: Ćutanje nas neće zaštititi!
/ FOTO: Adam Puškar

Povodom Dana ponosa LGBT osoba, danas je u Beogradu održana akcija ''Ćutanje nas neće zaštiti'' koju su pokrenule organizacije civilnog društva: Labris, Žene u crnom, Kvirija i Beograd Prajd.

Više desetina aktivista koje je pratilo manje policijsko obezbjeđenje najprije je na Trgu Republike držalo transparente kojima su željeli da ukažu na položaj u kome se svakodnevno nalaze LGBT osobe u Srbiji.

''Imam pravo na ljubav''

Na transparentima je pisalo: Imam pravo na ljubav, Plašim se, Izbacili su me iz kuće, Pretukli su me na ovom trgu, Ne mogu da poljubim svoju devojku, Živim u laži, a jedan od transparenata bio je posvećen LGBT ljudima koji su zbog represije napustili Srbiju ili izvršili samoubistvo i na njemu je pisalo: Nisam više ovde.

Nakon toga, aktivisti su sa zastavom duginih boja prošetali Mihajlovom ulicom od Trga Republike do Studentskog trga odakle su pustili balone sa natpisom ''Ponosan/na''.

''Jako smo zadovoljni današnjom akcijom, koja, iako je mnogo manjeg formata, ima formu Pridea. Atmosfera je bila zaista pozitivna, što samo dokazuje da se zaista sve može kad se hoće.'', kazao je za Radiosarajevo.ba Boban Stojanović ispred organizacije Queerija Centra.

Ukazivanje na represiju LGBT osoba

Cilj ove akcije je, kako se navodi u saopštenju, ukazivanje na represivnu svakodnevicu kojoj su LGBT (lezbejke, gej muškarci, biseksualne i transeksualne osobe) izložene, a performans je inspirisan činjenicom da se o LGBT osobama najčešče govori u kontekstu nasilja i diskriminacije, te ostaju na margini interesovanja društva.

''Iako vidno iznenađeni, prolaznici u Knez Mihajlovoj ulici kao i gosti u baštama okolnih kafića nisu s negodovanjem reagovali na povorku u duginim bojama... neki su otvoreno mahali i pozdravljali akciju. Pojedini su pitali: ''Je l' ovo Pride?'', ''Kako ste uspeli?'', ''Bravo''!.'', kažu organizatori.

Podsjećamo, Dan ponosa se obilježava u znak sjećanja na pobunu LGBT osoba 1969. godine u New Yorku čime je pokrenut gay pokret u čitavom svijetu.

U fotogaleriji pogledajte atmosferu sa današnje akcije u Beogradu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije