Lana postala vlasnica pekare u Njemačkoj: Nije uložila ni eura

1
Radiosarajevo.ba
Lana postala vlasnica pekare u Njemačkoj: Nije uložila ni eura
Foto: Instagram / Lana Poljak

Lana Poljak (24), mlada Hrvatica, hrabro je započela svoj poduzetnički put u Njemačkoj, tvrdeći da je postala vlasnica pekare bez vlastitih ulaganja.

"Sa samo 20 godina došla sam u Njemačku, nisam znala njemački, ali počela sam raditi u kompanijama za čišćenje. Tamo sam provela tri godine, a potom sam se brinula o starijim osobama, prateći ih u prodavnicu i kod doktora. Nedjeljom sam radila dodatni posao u pekari, gdje mi je tadašnja šefica otkrila mogućnost preuzimanja franšize od velike kompanije Ihle. Odlučila sam se prijaviti, otvoriti vlastitu kompaniju, brinuti se o radnicima i plaćati poreze, a sve potrebno za pokretanje posla dobila bih od njih", izjavila je Lana.

Razgovor za franšizu prošao je bez problema, no postojala je jedna prepreka - ulog od 35.000 eura (68.434 KM). No, Lana tvrdi da im nije bilo potrebno podizati kredit jer su dobili potvrdu banke koja je garantirala za njihov posao.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

"Nakon potpisanog ugovora, prošli smo dvomjesečnu obuku. Otvorili smo vlastitu kompaniju u Bavarskoj, preuzeli upravljanje poslovnicom koju nam je povjerila kompanija Ihle, zajedno s radnicima, porezima i organizacijom posla. Sve je bilo stresno na početku, ali uz podršku predstavnika kompanije, sve se uhodalo. Ovo iskustvo je bilo izazovno, ali uspješno", dodala je Lana.

Lana tvrdi da bi otvaranje vlastite pekare koštalo oko 200.000 eura (391.051 KM), dok je preuzimanjem franšize izbjegla ta ulaganja piše Espreso.

[instagram]https://www.instagram.com/reel/Cz6Y9BesFjC/[/instagram]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije