Lajčak: Slovačka će nastaviti da podržava evropski put Srbije

Radiosarajevo.ba
Lajčak: Slovačka će nastaviti da podržava evropski put Srbije

Vicepremijer i ministar za spoljne i evropske poslove Slovačke Miroslav Lajčak, koji boravi u posjeti Beogradu, izjavio je da se od 2012. godine imidž i pozicija Srbije u Evropi značajno poboljšao zahvaljujući radu Vlade i da je sad vrijeme da to osjete i građani Srbije na kvaliteti svog života.

Lajčak, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, nakon susreta sa potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao je da za Srbiju postoji jedan put, a to je put ekonomske reforme i evrointegracija.

Naša poruka je da pomognemo sa autentičnm iskustvom, da pomognemo da Srbija postane članica EU, jer je to najbolji izbor“, rekao je Lajčak podsjetivši da je Slovačka prije 15 godina bila „crna rupa“, a sada postala jedna od najuspješnijih zemalja.

On je naveo da postoji potreba za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje i da je Slovačka tu da pomogne Srbiji.

Upitan da li će on zamijeniti baronicuCatherine Ashton na poziciji visoke predstvanice EU za vanjsku politiku i sigurnost, slovački zvaničnik rekao je da je zadovoljan poslom kao ministar vanjskih poslova i da ne želi da spekuliše o navodima koji su se pojavili medijima.

Miroslav Lajčak je rekao novinarima da na desetine eksperata boravi u Slovačkoj kako bi uvidjeli koje se greške prave tokom pristupnih pregovora za ulazak u EU.

Lajčak je izrazio uvjerenje da neće doći do ukidanja funkcije komesara za proširenje EU objasnivši to riječima da je je zvanično procijenjeno da je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU.

Dačić je rekao da je Slovačka kao partner od posebne važnosti za Srbiju i da su odnosi dvije zemlje utemeljeni na tradicionalnoj bliskosti i prijateljstvu. On je naglasio da između Slovačke i Srbije nema otvorenih pitanja i da Srbija visoko cijeni principijelni stav Slovačke o Kosovu, rekavši da je Srbija opredijeljena za dijalog i trajno i prihvatljvo rješenje za obje strane.

Mislim da nije dobro da postoji velika razlika između prijateljskih odnosa i ekonomskih odnosa“, istakao je Dačić i dodao da je sa Lajčakom danas razgovarao o evropskim integracijama, zahvalivši se Slovačkoj i Lajčaku lično na stalnoj podršci Srbiji na putu ulaska u EU.

Šef srbijanske diplomatije podsjetio je da je Slovačka zajedno sa zemljama Višegradske grupe podržavala ulazak Srbije u EU i prije otpočinjanja pregovora i da je tokom današnjeg susreta data podrška regionalnim inicijativama, među kojima je i organizovanje susreta Višegradske grupe sa zemljama Zapadnog Balkana.

Lajčak će se danas sastati sa premijerom i predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije