Lagumdžija: Hrvatska je lokomotiva za BiH

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Hrvatska je lokomotiva za BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas boravi u radnoj posjetu Zagrebu, što je njegova prva zvanična posjeta Hrvatskoj, našem prvom susjedu koji 2013. ulazi u Evropsku uniju.

U centru pažnje javnosti nisu teme o kojima je Lagumdžija razgovarao s hrvatskim zvaničnicima, nego činjenica da se nije sastao sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Podsjetimo, Milanović je prije dva mjeseca bio u posjeti u Sarajevu, ali se nije sastao s Lagumdžijom, jer je šef SDP-a i bh. diplomatije negodovao zbog susreta sa liderima hrvatskih stranaka.

Ipak, danas je hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Zlatko Komadina podnio ostavku, pa je cijela Vlada uzdrmana, tako da je moguće da je Milanović sastanak odgodio upravo zbog toga.

Lagumdžija se već sastao sa predsjedavajućim Hrvatskog sabora, Borisom Špremom.

„Hrvatska je strateški partner i neka vrsta lokomotive za Bosnu i Hercegovinu. Za nas je izuzetno važno da ste uspješno ostvarili sve uvjete za članstvo u Europskoj uniji", kazao je Lagumdžija nakon sastanka sa Špremom, i dodao kako BiH ne želi da zbog ulaska Hrvatske u EU dođe do udaljavanja u bilateralnim odnosima.

Ministar vanjskih poslova BiH također se sastao sa svojom hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić, na čiji poziv boravi u Zagrebu, a očekuje se da ga kasnije primi i potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije