Kusturica: 'Srbi na Kosovu su ostavljeni neprijateljima'

Radiosarajevo.ba
Kusturica: 'Srbi na Kosovu su ostavljeni neprijateljima'


Srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da je međunarodna zajednica istjerala većinu Srba sa Kosova, a da je sporazumom iz Bruxellesa Srbija preostale sunarodnike "ostavila neprijatelju", javlja Srna.

"Nikada nijednim gestom kosovski Albanci nisu učinili nešto što bi moglo da govori o njihovoj dobroj namjeri, a naši političari u to vjeruju. Mene pogađa ta istina i dok živim činiću sve da na bilo kojem mjestu dokažem da je to pljačka", rekao je Kusturica za Blic.

Kusturica je postizanje sporazuma o Kosovu između Beograda i Prištine u Bruxellesu uporedio sa rečenicom Car je go i prevarom dva tkača koji su ubijedili cara i njegove ministre da tkaju najbolja tkanja i da će mu napraviti najbolje ruho, ali da će njega moći da vide samo pametni.

"Ne sumnjam ja da su oni dobili najviše što su mogli u pregovorima. Meni je neobično da ljudi sa kojima sam stajao na pozornici na mitingu Ne damo Kosovo sada stoje kao igrači u utakmici gdje je hrabrost na većoj cijeni od pameti. Nije im lako", rekao je on.

Rabota međunarodne zajednice

Kusturica je ocijenio da je na djelu završna faza "Titove ere" i da je međunarodna zajednica koja se trudila da stvori "multietničke zajednice", u stvari, napravila šest etnički monolitnih zajednica i na Kosovu "završava tu rabotu".

"Od Hrvatske, iz koje je istjerano 200.000 Srba, do Kosova, gdje je navodno Amerika spasla Kosovare od Srba, a u stvari je, što više i ne kriju, istjerala Srbe sa Kosova. A ono malo našeg naroda koji je ostao, mi sada ostavljamo neprijateljima", naveo je režiser.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije