Kusturica o Davoru Dragičeviću: "Smrt djeteta čini stvar komplikovanom"

Radiosarajevo.ba
Kusturica o Davoru Dragičeviću: "Smrt djeteta čini stvar komplikovanom"
Srbijanski režiser Emir Kusturica izjavio je da je Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, "više od običnog fenomena, jer se on bori za pravdu u okviru jedne države, dok je poznato da pravda i zakon najčešće nemaju veze jedno sa drugim".

"To je jedna kranje delikatna tema koja govori o nečemu što je najsvetije i komplikovanije, jer su to odnosi prema našoj djeci i utoliko je taj Dragičević kao pojava više od običnog fenomena", rekao je Kusturica novinarima u Beogradu, poslije predstavljanja programa festivala Kustendorf.

On je ocijenio da je najvažnije da se narod identificirao s bolom Davora Dragičevića, ali da, sa druge strane, postoji akcija političke prirode, koju bi on odvojio od "izvora nevolje", odnosno smrti Davida Dragičevića.

"Mi živimo u državama u kojima postoji 100 nerazriješenih ubistava od onih iz 1990-ih, ubistva novinara, postoji čitav niz neriješenih ubistava. Međutim, ovo je komplikovanije, zato što je ovde u pitanju dijete", rekao je Kusturica.

On smatra da u ovom slučaju država brani sebe, što je ocenio kao prirodno, ali da se pojavljuju ljudi koji "pokušavaju da psovkama i najružnijim prijetnjama dovedu u pitanje državu".

To, kako je rekao, radi "takozvana opozicija, odnosno takozvani sistem obavještajnih službi koji je ovog puta rekao da nije takozvani, koji može da isplanira dezintegraciju svakog pokušaja da se država očuva".

"Između pravde i zakona postoji ogromna rupa ne samo kod nas, u Americi, svuda, u ovom slučaju smrt djeteta čitavu stvar čini komplikovanom", istakao je Kusturica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije