Kusturica najavio postavljanje spomenika Njegošu u Andrićgradu

Radiosarajevo.ba
Kusturica najavio postavljanje spomenika Njegošu u Andrićgradu

Filmski umjetnik i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica, na konferenciji za novinare održanoj u beogradskom Medija centru, najavio je da će u Andrićgradu, u Višegradu u BiH, čiji je on idejni tvorac, biti postavljen spomenik crnogorskom vladaru i književniku Petru II Petroviću Njegošu, javlja Anadolu Agency.

Pema Kusturicinim riječima, ovo će biti prilika da se oda počast Njegošu na 200. godišnjicu njegovog rođenja. Najavljujući postavljanje spomenika, Kusturica je, uz ostalo, rekao da će na taj način Njegoš "čuvati leđa Andriću, onome koji je u njemu vidio duhovnog oca i o kome je ne tako često pisao, ali to što je zapisao bilo je određujuće da ispod te biste stoji: 'Petar II Petrović Njegoš, tragični junak kosovske misli'“.

Osvrćući se na život i djelo Petra II Petrovića Njegoša, Kusturica je kazao da je "nesreća koja je zadesila Njegoša tek poslije njegove smrti i istina da je sedam puta mrtav premještan, govori o tome koliko je on, kao i svi mi koji pokušavamo da utičemo na bližu i dalju okolinu, i koji pokušavamo da je korigujemo baš kao i oni obični ljudi parkaši koji su nekada uređivali svoje parkove, pa do tih visina na kojima je on pokušavao da učini najbolje, do koje je mjere to ono što se u savremenom jeziku zove kontraverzno“.

Kusturica je ocijenio kako ono što je Njegoš napisao graniči sa "nemogućim i svetim".

„Andrićgrad ne bi bio Andrićgrad da nema Njegoša, pa smo odlučili da napravimo jednu dobrodošlicu koja će biti u znaku broja dvjesto“, naveo je Kusturica, dodavši da će prilikom otkrivanja spomenika, koje je ranije u medijima najavljeno za 29. novembar, biti 200 golubova, 200 igrača folklora, poštovaoci Njegoša i brojni izvođači među kojima srbijanski violinista Nemanja Radulović i hor „Srbadija“ iz Bijeljine. Kusturuca je najavio i da će tom prilikom biti predstavljeno novo izdanje sabranih djela srbijanskog pisca i pjesnika Matije Bećkovića, koji je također prisustvovao konferenciji za novinare.

Bećković je rekao da je prvi spomenik Njegošu u Trebinju podigao pjesnik Jovan Dučić, a drugi će na 200. godišnjicu Njegoševa rođenja postaviti Kusturica u Andrićgradu.

"Njegoš ovim zauvek dolazi kod Andrića, Andrić dobiva svog oca, a Andrićgrad postaje 'panteon' u kojem će se skupiti svi najveći duhovi tako da će i sam Andrićgrad postati nešto više od grada, ne zna se da li više na nebu ili zemlji", kazao je Bećković.

Autor spomenika Njegošu koji će se nalaziti u Andrićgradu je Sreten Stojanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije