Kusturica: Levy se sageo u predgrađu Pariza i glumio da je na sarajevskim Ciglanama

Radiosarajevo.ba
Kusturica: Levy se sageo u predgrađu Pariza i glumio da je na sarajevskim Ciglanama

U svojoj kolumni za portal "Iskra" srbijanski režiser Emir Kusturica oštro je napao filozofa i pisca Bernard-Henri Levyja.

Podsjetimo, Levy je  bio jedan od prvih francuskih intelektualaca koji je pozivao na vojnu intervenciju protiv Karadžićeve vojske u BiH '90-ih godina.

Levy je autor i dokumentarnog filma "Bosna" o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Europe. Aliju Izetbegovića opisuje kao borca za kosmopolitizam i slobodu i naziva ga "bosanskim De Gaulleom".

Kusturica je napisao da su Levyjeve izjave o Miloradu Dodiku kao agentu ruskog predsjednika Vladimira Putina "samo novi prostor za propagandističke manevre trulog intelektualca kojeg uzimaju u obzir oni koji vjeruju da je svijet ostao nepromijenjen, baš kao što su, na kraju Drugog svjetskog rata, branili Njemačku, a Berlin već odavno pao".

"Bernard-Henri Lévy poznat je po tome što je svuda gdje je stigao da promoviše ideju liberalnog kapitalizma promovisao i rat pod firmom humaniste koji se bori za mir", naveo je Kusturica u kolumni.

On je naveo da "to nije bilo samo kada je u predgrađu Pariza saget ispred nekog zida glumio da se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane" iako postoji autentičan snimak iz opkoljenog Sarajeva.

"Dešavalo se to u toku večere u restoranu "La Closerie des Lilas", kada je između porcije špageta sa tartufima i boce skupocjenog vina, slao poruke iz 'opkoljenog Sarajeva'. Činio je takve stvari u predvečerje agresije na Libiju koju su opustošili i opljačkali Francuska, Britanija i SAD", naglasio je Kusturica.

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dodao je da je "Levy isto činio na Kosovu, Ukrajini, gdje god je mogao da u ime odbrane korporacija i vlastitog bogatstva brani ideju demokratskog totalitarizma".

"Radio je to u Siriji gdje, na sreću, više nisu na vlasti oni koji su tamo ratove sijali od kraja osamnaestog vijeka! Ipak, najviše se istakao u Libiji gdje se danas stuacija dramatično mijenja i vraća na stanje koje više liči na Gadafijevu Libiju nego na pljačku koju su izveli Sarkozy, Hillary Clinton, Obama...", istakao je Kusturica.

Upitavši zašto Levyja nema u Venecueli, reditelj odgovora da je to zbog toga što je on "raspali 68-aš, korumpirani intelektualac, rutavi pisac čije knjige, koje napiše u pariškom "Café de Flore" između dva capuccina, niko više i ne čita".

"Normalni ljudi u državama gdje se vjeruje u suverenu demokratiju odmahuju rukom na pomen njegovog imena i sjećaju se filma 'Prohujalo sa vihorom'", istakao je Kusturica u kolumni posvećenoj uvredama na račun velikog prijatelja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije