Kurti traži primjenu sporazuma iz Ohrida, a Brnabić formiranje Zajednice srpskih opština

2
FENA
Kurti traži primjenu sporazuma iz Ohrida, a Brnabić formiranje Zajednice srpskih opština
Foto: Anadolija / Albin Kurti i Ana Brnabić

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je u nedjelju potpunu i trenutačnu implementaciju sporazuma Beograda i Prištine o putu ka normalizaciji odnosa, a predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), javlja Beta.

Kurti je na Twitteru napisao kako su predstavnici Beograda i Prištine posljednje dvije godine proveli "pregovarajući o pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije".

"Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell dogovor je službeno objavio 18. marta u Ohridu. Ono što je dogovoreno mora se primijeniti, u potpunosti i odmah. Nema djelomične implementacije, nema kašnjenja", naveo je Kurti.

Avion iz Beograda skoro četiri sata kružio iznad Hercegovine

Avion iz Beograda skoro četiri sata kružio iznad Hercegovine

Odgovarajući kosovskom premijeru na Twitteru, Brnabić je napisala da se za tri dana, odnosno 19. aprila, navršava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji predviđa formiranje ZSO.

"Čekamo 10 godina da Priština uradi svoj dio posla, 10 godina da se formira Zajednica srpskih opština. Uradite to", rekla je Brnabić.

Kosovski premijer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić suglasili su se 27. februara u Bruxellesu o sadržaju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a 18. marta u Ohridu su postigli dogovor o Implementacijskom aneksu tog dokumenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije