Kurban-bajram u Zagrebu: Pred Boga ćemo doći svi jednaki, ali nećemo biti isti

Anadolija
Kurban-bajram u Zagrebu: Pred Boga ćemo doći svi jednaki, ali nećemo biti isti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL / Kurban-bajram u Zagrebu

Bajramskim namazom u prepunoj zagrebačkoj džamiji počela je proslava Kurban-bajrama zagrebačkih muslimana, dok je centralno obilježavanje ovog važnog blagdana islamskih vjernika održano u Islamskom centru u Rijeci.

Hutbu muftije Aziza ef. Hasanovića, koja je kao i cijeli bajram-namaz iz riječke džamije uživo prenesena putem državne Hrvatske radio-televizije, u zagrebačkoj džamiji pročitao je Mirza ef. Mešić.

U hutbi je Aziz ef. Hasanović poručio kako Kurban-bajram zauzima posebno mjesto u životu svakog muslimana, jačajući vezu vjernika sa Stvoriteljem.

Pred Boga ćemo doći svi jednaki, ali nećemo biti isti. Razlikovat će nas dobra i loša djela naša prema roditeljima, supružnicima, djeci, rodbini, prijateljima, susjedima, nevoljnicima, siromasima i svima koji nas okružuju”, istaknuo je Hasanović.

“Bolje je Kjabu srušiti nego čovjeka uvrijediti”, rekao je Hasanović citirajući Kur'an, istaknuvši kako je dobročinstvo najvažnije na prolaznom ovozemljskom svijetu.

Hasanović je u hutbi pozvao vjernike muslimane da danas posjete rodbinu, susjede i prijatelje te se sjete najbližih koji su preselili na ahiret.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije