Kurban-bajram u Hrvatskoj: 'Pružena ruka pomoći čini naš život boljim'

0
Anadolija
Kurban-bajram u Hrvatskoj: 'Pružena ruka pomoći čini naš život boljim'
Foto: AA / Bajram-namaz u Zagrebačkoj džamiji

Zagrebačka džamija bila je premala za primiti sve vjernike islamske vjeroispovijesti iz Zagreba i okolice koji su došli obilježiti Kurban bajram.

Sve veći broj vjernika u Zagrebačkoj džamiji, posebno na središnjim vjerskim događanjima, doveo je do okolnosti da su vjernici namaz Kurban bajrama i ove godine klanjali izvan središnje prostorije za molitvu. Klanjalo se u dvorišnom prostoru džamije, u hodnicima i pomoćnim prostorijama, a bajramsku molitvu u Zagrebu predvodio je imam Aziz Alili.

"Hadž je obred kojim nas Allah dž.š. podsjeća da su ljudi jedna porodica, da trebaju živjeti u miru, kao braća i sestre. Svijest o međusobnoj povezanosti i prisnosti, unatoč svim iskušenjima, održala je ljudski rod. Pružena ruka pomoći drugome čini i naš život boljim i plemenitijim“, poručio je u hutbi Alili.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Centralna proslava Kurban bajrama ove godine održana je u Riječkoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Riječku proslavu izravno je prenosila Hrvatska radiotelevizija, pri čemu je pročitana bajramska poruka reis uleme Huseina Kavazovića.

Kurban ili Hadži bajram je jedan od dva najznačajnija islamska blagdana, kada muslimani najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso dijele na tri dijela, na obitelj, susjede i rodbinu te za siromašne. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju susjedi i rodbina, a muslimani koji su u mogućnosti obavljaju hadž, hodočašće u Meku, petu dužnost islama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije