Kulturno blago: Stećci zvanično nominovani za zaštitu UNESCO-a

Radiosarajevo.ba
Kulturno blago: Stećci zvanično nominovani za zaštitu UNESCO-a

Ministri kulture Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije predali su generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj dokumentaciju o zajedničkom kulturnom naslijeđu Nominacioni dosjei Stećci koji predstavlja do sada jedinstveni primjer zajedničke saradnje navedenih država na očuvanju kulturnog blaga te je istovremeno i zvaničan zahtjev da se srednjovjekovni nadgrobni spomenici uvrste u svjetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, javlja Anadolu Agency.

Na sastanku s Bokovom dogovoreno je i da se naredne godine, pod okriljem Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), održi samit šefova država regiona koji će u potpunosti biti posvećen kulturi i očuvanju kulturne baštine. Time bi se saradnja u oblasti kulture podigla na najviši međudržavni nivo, saopćeno je iz RCC-a.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović istaknuo je da kultura nije samo jedan od temelja identiteta već da je i potencijalni generator novih radnih mjesta, posebno u oblasti turizma i izvoza.

Ministar kulture Republike Srbije Ivan Tasovac zatražio je od Regionalnog savjeta za saradnju da pomogne u revitalizaciji mreže nacionalnih muzeja u regionu, jer u ovom trenutku više takvih muzeja ne radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije