Kukuriku koaliciji 77 mjesta, HDZ-u 47

Radiosarajevo.ba
Kukuriku koaliciji 77 mjesta, HDZ-u 47

Izlazne ankete predviđaju pobjedu Kukuriku koalicije na današnjim izborima u Hrvatskoj, dok je HDZ, očekivano, doživio izborni poraz, pišu hrvatski mediji. Moguća statistička pogreška rezultata koje pokazuju izlazne ankete iznose oko tri posto.

Rezultati prvih izlaznih anketa provedenih na otprilike 400 biračkih mjesta, glasili su da je Kukuriku koalicija osvojila je 83 zastupnička mandata, a HDZ 40. HDSSB-u ide 6 zastupničkih mjesta, kao i laburistima, a HSS-u i listi don Ivana Grubišića pripadaju 2 zastupnička mjesta. U Sabor ulazi još koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP sa jednim mandatom.

Ipak, prema nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva objavljenim nešto poslije 21h, Kukuriku koalicija osvojila je 77 mandata, a HDZ sa koalicijskim partnerima HGS-om i DC-om osvaja 47 mandata.
 
Prema tim rezultatima, HDSSB i Hrvatski laburisti osvajaju po šest mandata, HSS i Nezavisna lista don Ivana Grubišića po dva, HSP dr. Ante Starčević na čelu s Ružom Tomašić jedan, Blok umirovljenici zajedno/Primorsko goranski savez/Hrvatska radnička stranka s nositeljem Ljubom Jurčićem jedan i Hrvatska stranka prava (HSP) jedan.

Ovo su sedmi parlamentarni izbori na kojima građani Hrvatske biraju 151 zastupnika u Hrvatskom saboru. Po podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, do 16 sati je na izbore izašlo 46,06 posto od ukupnog broja birača, odnosno 1.573.556 od 3.717.523 punoljetnih građana RH.

Na 30 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini izašlo je ukupno 16.459 birača. To je 6,23 posto od ukupnog broja, rekla je za Fenu ministrica-savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koordinatorica izbora za područje BiH Marijana Mikulić. U BiH je registrirano oko 264.000 hrvatskih državljana s pravom glasa. 

Inače, ove je izbore nadgledalo 3.287 promatrača. Iako su izbori prošli s manjim brojem nepravilnosti, na pojedinim biračkim mjestima zabilježeni su manji incidenti, kao i pojedinačna kršenja izborne šutnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije