Kukuriku dobio 81 mandat, HDZ opozicija sa 47

Radiosarajevo.ba
Kukuriku dobio 81 mandat, HDZ opozicija sa 47

Prema posljednjim podacima Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, koje je obradilo gotovo sva biračka mjesta, odnosno oko 99 posto glasova, Kukuriku koalicija osvaja 81 mandat (80 + 1), HDZ je osvojio 47 mandata, zajedno sa mandatima iz dijaspore. 


Foto: Index

Prema stanju od sedam sati, Kukuriku koalicija osvojila je 80 mandata plus jedan mandat manjina (njihov Bilek ušao je Sabor na listi manjina), dok je HDZ ostao na 44  mandata plus 3 mandata dijaspore. Isti rezultati ostali su i nakon 10 sati ujutro.

Veliko iznenađenje izbora su Lesarovi Laburisti koji su prema jutrošnjim podacima dobili šest mandata, kao i Glavaševi HDSSB-ovci s istim brojem mandata.

Nezavisna lista don Ivana Grubišića osvojila je dva mandata, a zatim, slijedi koalicija HSS/ZS/SP s jednim mandatom te koalicija HSP AS/HČSP s jednim mandatom.

Razlika od noćašnjih rezultata je ispadanje Ladonje.

Preostale su još manjine, među kojima su Srbi osvojili tri mandata, te po jedan Mađari, Talijani, Česi, Romi Albanci.

Zoran Milanović: Idemo na posao, ne smijemo iznevjeriti

"Idemo na posao, ne smijemo iznevjeriti!", poručio je u nedjelju navečer Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i prema dosadašnjim izbornim rezultatima novi hrvatski premijer, nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo prve prijevremene izborne rezultate.

"Idemo na posao, možemo i pogriješiti, ali ne smijemo stajati, ne smijemo iznevjeriti sve ljude koji su nam danas dali dobru ljudsku vjeru", izjavio je Milanović u izbornom stožeru Kukuriku koalicije u Muzeju suvremene umjetnosti.

Nakon što je DIP objavio privremene izborne rezultate, Milanović je istaknuo kako građani Hrvatske od nove vlade očekuju velike stvari i "ne smijemo ih iznevjeriti".

Svim biračima koji nisu dali potporu Kukuriku koalicije poručio je da će svaki dan voditi računa da budu i njihova dobra vlast.

Političkim suparnicima Milanović je poručio kako je njegova i želja njegovih koalicijskih partnera da i s njima (suparnicima) radi zajedno u Hrvatskom saboru na dobrobit Hrvatske.  

A suparnici nisu ni čestitali pobjednicima

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je u nedjelju navečer kako je stranka na "najtežim parlamentarnim izborima do sada" postigla dobar rezultat i naglasila kako u svom naumu nisu uspjeli oni koji su "htjeli da HDZ padne na minimalni postotak i onda polako nestane s političke scene Hrvatske".
 
Kosor je uputila zahvalu svim biračima, koji su HDZ-u dali svoj glas, a pred okupljenim stranačkim aktivistima u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU), gfje je poručila da "HDZ od ovog trenutka počinje raditi na pobjedi na sljedećim izborima".
 
"Želim u ime stranke reći da su ovo bili najteži izbori do sada, u koje smo ušli u potpuno neravnopravnom položaju i u kojima nam nije bila omogućena ravnopravna utrka", rekla je Kosor dodajući da su mediji davno prije ove parlamentarne izbore "proglasili završenima".
 
"Dakako da rezultatima nismo do kraja zadovoljni, no u uvjetima u kojima smo radili ovo je dobar rezultat. Glavno je da nisu uspjeli da HDZ padne na minimalni postotak i onda polako nestane s političke scene Hrvatske. To se nije dogodilo i mi od ovog trenutka počinjemo raditi za pobjedu na sljedećim izborima", kazala je Kosor, istaknuvši kako je HDZ "stranka čistih ruku".
 
"Obećavamo da ćemo biti konstruktivna, ali vrlo oštra i stabilna oporba", naglasila je, dodavši da ih u toj borbi nitko neće uplašiti. Premijerka Kosor u svom obraćanju u HDL-u nije čestitala izbornim pobjednicima.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije