Kukasti krst na spomeniku Šabanu Bajramoviću

Radiosarajevo.ba
Kukasti krst na spomeniku Šabanu Bajramoviću

Nepoznata osoba nacrtala je kukasti krst na postolju spomenika Šabanu Bajramoviću u Nišu, na keju pored rijeke Nišave. Slučaj je prijavljen policiji, a incident je izazvao oštre reakcije predstavnika civilnog sektora tog grada, kao i porodice pokojnog muzičara, koga su još i zvali "kraljem romske muzike".

Miodrag Radović, član gradske uprave u Nišu, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, osudio je ispisivanje fašističkih grafita na spomeniku Šabanu Bajramoviću. "Niš će učiniti sve da se takve neprihvatljive pojave spriječe", naglašava Radović.

Odbacuje mogućnost da je ispisivanje poruke u vezi sa ranijim nezadovoljstvom dijela građana, zbog postavljanja ovog spomenika. „Moj komentar u najkraćem bi bio da su to neartikulisani aveti prošlosti, da su se pojavili ovdje i ta ko grad najoštrije osuđujemo i da se sve aktivnosti koje će se dešavati dalje će biti na suzbijanju takvih pojava i događanja“, ističe Radović.

Koordinator Lige za dekadu Roma i predsjednik Yurom centra Osman Balić, kaže za RSE da je taj problem sada dobio na značaju zato što neonacističke poruke imamo upućene i ka predsjedniku države.

„Nažalost mi takve poruke primamo zadnjih petnaestak godina i možda se država sad bude trgla jer je posljednjih godina bila potpuno autistična u odnosu na konstantne prijetnje prema Romima. Ovo sa Šabanom je pojava koju mi Romi primamo prilično hladno, navikli smo na to, ali se nadam da će zabrana neonacističkih grupa suzbiti narastajući ekstremizam u Srbiji koji sada već možemo da nazovemo fašizmom“, kaže Balić.



Potpredsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, kaže za Radio Slobodna Evropa da se nada se da je u pitanju djelo pojedinca, a ne nešto ozbiljnije.

„Volio bih da griješim da je to djelo nekog sumanutog pojedinca, ali bih volio da policija što prije razriješi pa da se i ja i svi oni koji dijele moja uvjerenja - razuvjere. Ono što mi je teško da povjerujem je da neko mrzi Šabana Bajramovića“, kaže Acković.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković, Nišlija koji je bilo lični prijatelj Bajramovića i jedan od onih koji je pomogao izgradnju spomenika Bajramoviću, kaže za da je iznenađen je takvim činom i ističe da on nikako ne može da predstavlja građane Niša.

Spomenik Šabanu Bajramoviću otkriven je u augustu ove godine, a u Nišu se nalazi i jedan ulica sa njegovim imenom ali su, podsjetimo, tu inicijativu pratili oštri protesti i nezadovoljstvo dijela građana koji su živjeli u ulici koja je dobila njegovo ime.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije