Krivična prijava protiv Janeza Janše

Radiosarajevo.ba
Krivična prijava protiv Janeza Janše

Slovenačka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv Janeza Janše, koji se sumnjiči da je sklapao pogodbe s građevinskim preduzećem Imos dok je bio premijer. To preduzeće je, po cijeni mnogo višoj od tržišne, otkupilo zemljište od njega, a zatim mu je prodalo trosobni stan u Ljubljani, javlja Tanjug.

Janša je ovo zemljište, pored rijeke Soče, najprije prodao firmi Eurogradnja, ali mu je novac isplaćen dva mjeseca prije potpisivanja ugovora, što on tumači kao grešku koja je kasnije ispravljena. Kasnije je Janša od preduzeća Imos, koje je gradilo za državu, kupio trosobni stan, a ta firma je od Eurogradnje otkupila zemljište čiji je prvobitni vlasnik bio on, prenosi Hina.

Preduzeće Imos, koje je sklapalo velike poslove s državom u vrijeme prvog Janšinog mandata na premijerskom položaju, bivšem slovenačkom premijeru za to zemljište 2005. godine isplatilo je 131.000 eura, iako je tržišna vrijednost bila samo dvadesetak hiljada.

On je tako, prema prijavi, stekao imovinsku korist od najmanje 100.000 eura, koju je upotrijebio za gotovinsku kupovinu trosobnog stana u Ljubljani od istog preduzeća.

Prijavu protiv Janše Tužilaštvu je podnijela Nacionalna istražna kancelarija na osnovu obavještenja državne protivkorupcione komisije, koja je istraživala taj slučaj, vezan za neprijavljene prihode.

U vezi s poslovima Imosa, protiv Janše se vode tri postupka, a pored njega, za nepravilnosti u tom poslu, osumnjičeni su i direktori obje građevinske firme s kojima je poslovao, javila je slovenačka POP TV, a prenijela Hina.

Slovenački parlament izglasao je u februaru ove godine nepovjerenje vladi Janeza Janše, a početak kraja njegove vlasti dogodio se u januaru, pošto je antikorupcijska komisija objavila izvještaj u kojem ga optužuje za prikrivanje stvarnog imovinskog stanja, što je on negirao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije