Počele redukcije vode u Istri, kazne za prekršitelje su rigorozne

2
Radiosarajevo.ba
Počele redukcije vode u Istri, kazne za prekršitelje su rigorozne
Foto: Triprabbits / Plaža Mulini u Istri

U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stupnja, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice. 

Odlučeno je to u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda uz napomenu kako se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana.

"Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere", rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić.

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Miletić je, piše Index, pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu: "Svako od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju", rekao je. 

Dodatni je problem što će Hrvatsku ove sedmice zahvatiti novi toplinski val pa bi suša mogla i potrajati. 

Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sistema, sve dok traju mjere redukcije.

U marini po Istri pojavile su se obavijesti da od danas nema pranja brodova pitkom vodom, a tek treba vidjeti što će biti s autopraonicama jer je i pranje vozila pitkom vodom od danas zabranjeno. Nema više ni zalijevanja travnjaka i sličnog, kao ni tuširanja na plažama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije