Kosta ispričao jezive detalje masakra: Otkrio kako je birao žrtve i šta ga je navelo na napad

0
Radiosarajevo.ba
Kosta ispričao jezive detalje masakra: Otkrio kako je birao žrtve i šta ga je navelo na napad
Foto: Republika.rs / Jezivi masakr počinio je 14-godišnji dječak

Dječak ubica koji je u maju prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio devetero učenika i čuvara, u detalje je opisao kako je isplanirao i počinio masakr. U istrazi protiv njegova oca svjedočio je preko videopoziva te je pristao odgovoriti na sva pitanja, iako mu je rečeno da kao najbliži srodnik ne mora svjedočiti.

"Nisam namjeravao ubiti sve učenike koji su to jutro bili na času historije, ali sam planirao započeti u razredu u koji idem. Cilj su mi bili učenici sedmog razreda. Uzeo sam 92 metka i imao sam želju iskoristiti svu municiju. Planiranje je trajalo dvije ili tri sedmice, a konačnu odluku sam donio tog jutra. Htio sam izvršiti ovaj čin. Pucao sam na učenike", rekao je Kosta pred Visokim javnim tužiteljstvom.

Trinaestogodišnjak je priznao da je masakr počinio iz dva očeva pištolja za koje tvrdi da ih je lako pronašao u ormaru. Dva dana prije čina oružje je prebacio u svoju sobu, a potvrdio je da ga je otac vodio u streljanu i bio ponosan na njegovu tehniku i preciznost. Priznao je i kako je ideju dobio dok je na YouTubeu gledao dokumentarac na istu temu.

Sarajevo: Incident na biračkom mjestu, intervenirala policija

Sarajevo: Incident na biračkom mjestu, intervenirala policija

Na pitanje je li tačno da je prije zločina napravio spisak s imenima djece, odgovorio je potvrdno te je dodao da je odlučio ubiti vršnjake jer se osjećao necijenjeno i odbačeno.

"Htio sam nastaviti s tim svojim činom tako da sam odlučio napisati imena učenika za koje bi mi bilo okej da ih pogodim, ali se spisak produžio na 22 ili 23 imena. Spisak sam odbacio i nisam se vodio po njemu, odnosno da imam neke individualce. Ne znam tačno o čemu sam razmišljao tada, ali sam izbjegavao pucati u neke s kojima sam u dobrim odnosima", izjavio je.

"Ne znam zašto sam pucao u tu djecu, nisam ih poznavao. Pucao sam nasumično, nisam se obazirao na koga pucam. Sjećam se da sam ispalio metak u pravcu djevojčice koja je samo stajala, a koju ne poznajem. Kad sam ušao u učionicu, nisam nikog prepoznavao. Znam da je profesorica bila unutra, rečeno mi je da je ranjena. Imao sam još metaka, ne znam zašto sam prestao pucati. Iskočio sam kroz prozor i pozvao policiju. Mislio sam da je to ispravno, da se predam. Bojao sam se da me netko ne povrijedi ili ubije", naveo je 14-godišnjak.

Upitali su ga i kako se osjeća zbog zločina koji je počinio na što je odgovorio kako mu je krivo te da je to bio pogrešan potez. Na pitanje kako sad vidi svoju budućnost, kratko je odgovorio "nekako drugačije nego normalno, nisam razmišljao". Na saslušanju je rekao da je jeziv masakr počeo planirati nakon što je pogledao dokumentarac o sličnom zločinu u Americi, piše Blic.

"Pronašao sam ga u pretraživanju na YouTubeu, zanimalo me što se dogodilo. Poslije toga sam počeo planirati", objasnio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije