Kosovski Srbi traže rusko državljanstvo

Radiosarajevo.ba
Kosovski Srbi traže rusko državljanstvo

U opštinama na sjeveru Kosova danas je na više mjesta počelo potpisivanje peticije "Mitrovdansko prošenije", kojom Srbi sa Kosova traže od državnog rukovodstva Rusije da im omogući dvojno rusko-srpsko državljanstvo, sa molbom da ih samo Moskva "zastupa pred svijetom", javlja dopisnik Srne.
 
"Potpisivanje peticije počelo je jutros u svim srpskim opštinama na sjeveru Kosmeta, a do sada je prikupljeno više od 50.000 potpisa", rekao je Zlatibor Đorđević, jedan od inicijatora ideje o peticiji, dodajući da spisak još nije zaključen.
 
Đorđević je naveo da su se u ovu akciju uključila brojna udruženja Srba sa prostora Kosova, Republike Srpske i Crne Gore.
 
Potpisivanje peticije i zahtjeva za prijem u državljanstvo Rusije, počelo je i u Gračanici, a u kancelariji Srpske radikalne stranke kažu da je odziv Srba veliki iako su suočeni sa "stalnim prijetnjama kosovske policije i brojnim mešetarima koji nastoje da spriječe akciju, koja se vodi u svim srpskim sredinama južno od Ibra".
 
"Nisu samo Srbi zainteresovani, već i Romi, Crnogorci i jedan broj Goranaca traži državljanstvo Rusije, jer su procenili da im nema opstanka na Kosmetu", rekao je službenik ove stranke Veselin Stević, navodeći da se skupljanje potpisa i popuna zahtjeva odvija, uglavnom, tajno - od vrata do vrata.
 
Milisav Jovanović iz Lipljana kaže da je cilj Srba sa Kosova i Metohije da skrenu pažnju svjetske javnosti na činjenicu da ne prihvataju kosovsku nezavisnost i pretvaranje srpskih crkava i manastira u kulturno nasljeđe Kosova, jer se na taj način briše srpsko porijeklo.
 
On negira da se organizatori ove peticije zalažu za podjelu Kosova i autonomiju sjevernog dijela Kosova i demantuje spekulacije da iza peticije stoje pojedine političke stranke.
 
Peticija sa svim potpisima i odlukama Skupština opština i Skupštine zajednice srpskih opština i naselja biće, putem ruske Ambasade u Srbiji, proslijeđena na adrese patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina, kao i ruskoj Dumi, od koje se 
očekuje inicijativa za prihvatanje peticije Srba sa Kosova.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije