Kosovski Srbi i Tadić insistiraju na rezoluciji UN

Radiosarajevo.ba
Kosovski Srbi i Tadić insistiraju na rezoluciji UN

Na sastanku predstavnika Srba sa sjevera Kosova i predsjednika Srbije Borisa Tadića u nedelju uvečer je u Beogradu dogovoren nastavak saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali uz poštovanje rezolucije UN 1244, prenose agencije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici Srba i srpski predsjednik su konstatovali da su sjeveru Kosova najneophodniji mir i jedinstvo i složili se da međunarodne institucije na Kosovu (Kfor i Euleks) moraju ostati statusno neutralne, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.

"Dogovoreno je da svi zajedno sačuvamo mir, jedinstvo i stabilnost na tom dijelu Kosova, da nastavimo saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice i da u svim tim kontaktima od predstavnika međunarodne zajednice zahtijevamo da striktno poštuju rezoluciju 1244"rekao je jedan od lidera Srba Radenko Nedeljković novinarima ispred zgrade Predsjedništva Srbije u kojoj je održan sastanak.

Nedeljković je izjavio da je dogovorena puna saradnja sa institucijama Srbije i dodao da su predstavnici Srba Tadića upoznali sa situacijom na sjeveru Kosova.  

"Dogovoreno je da imamo punu saradnju sa institucijama Srbije. Dobili smo punu podršku i dogovorili se da lokalni predstavnici sa državnim vrhom Srbije zajednički rješavaju sve probleme na tom prostoru"rekao je Nedeljković.  

Upitan da li su predstavnici Srba prihvatili sporazum, rekao je da misli da "niko ne traži da taj sporazum bude prihvaćen ili ne, sporazum je postignut".

"Sporazum je postignut između naše države Srbije sa jedne strane i sa komandantom Kfora (Erhardom Bilerom) s druge strane, tako da ćemo mi nakon povratka održati zajedničku sjednicu, gdje ćemo preduzeti mjere da ispunimo naše obaveze iz tog sporazuma", poručio je Nedeljković.  

Na sastanku su također učestvovali i šef tima za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović, koji su u ime Beograda i sklopili sporazum sa Kforom.  
 
Sporazumom je predviđeno, između ostalog, i uklanjanje barikada koje su postavili Srbi na sjeveru Kosova, pošto su kosovske vlasti pokušale da preuzmu kontrolu nad graničnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Bogdanović je rekao da se nada da će Srbi sa sjevera Kosova ukloniti barikade, jer su njihovi predstavnici na sastanku izjavili da su uz državu koja je postigla sporazum sa Kforom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije