Kosovski specijalci koristili palice i suzavac: 20 mještana povrijeđeno

Fena
Kosovski specijalci koristili palice i suzavac: 20 mještana povrijeđeno

Pripadnici kosovskog ROSU-a (Regional Operational Support Unit) upotrijebili su palice i suzavac protiv mještana općine Štrpce na Kosovu, koji su pokušali zaustaviti bager za izgradnju mini-hidroelektrane kada je krenuo ka mjestu Obereke. Dvadesetoro ljudi je povrijeđeno, javlja  RTS.

Nakon dvomjesečnog protesta za obranu rijeka Šar planine, kada su mještani uspjeli ishoditi sklanjanje bagera, danas je uz pratnju specijalnih jedinica ponovo počeo kopati.

U toku je miran protest na mjestu zvanom Obereke, gdje je prisutna i lokalna policija i pripadnici ROSU-a.

Općina Štrpce je donijela odluku o obustavi radova na izgradnji mini hidroelektrane zbog zamućenja vode za piće u rezervoaru a samim tim i zbog ugrožavanja vodoopskrbe i ta odluka je i dalje na snazi.

Gradonačelnik općine Štrpce Bratislav Nikolić najoštrije je osudio prekomjernu upotrebu sile od specijalaca i ocijenio da je to napad na sve stanovnike Štrpca.

"Ono što se jutros dogodilo, kada je usljed prekomjerne upotrebe sile povrijeđeno dvadeset mještana naše općine je nešto što je nedopustivo i nešto što više nikad ne smije da se ponovi. Stava smo da se svi problemi moraju rješavati jedino na miran način", istakao je Nikolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije