Kosovski čelnici pozivaju na nedjeljne lokalne izbore

Radiosarajevo.ba
Kosovski čelnici pozivaju na nedjeljne lokalne izbore

Čelnici kosovskih političkih institucija pozivaju ovih dana svoje sugrađane na masovan odaziv na lokalne izbore koji će se održati u nedjelju, prve koje kosovske institucije nakon gotovo deset godina samostalno organiziraju na Kosovu te prve od proglašenja kosovske neovisnosti.

Obraćajući se kosovskoj javnosti, a posebice pripadnicima srpske zajednice na Kosovu, dvojica najviših kosovskih dužnosnika, predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci, ističu da je riječ o povijesnim izborima za koje jamče da će se odvijati u demokratskom ozračju, piše Fena.

Pozivajući Srbe na Kosovu kosovski čelnici ističu da je njihovo sudjelovanje prije svega u interesu njihove budućnosti, posebice u novoformiranim općinama s većinskim srpskim stanovništvom nastalim na temelju plana bivšeg međunarodnog predstavnika za status Kosova Marttija Ahtisaarija.

Prištinski tisak u srijedu je objavio poziv 96 intelektualaca iz Srbije koji, za razliku od dosadašnjih brojnih poziva službenog Beograda da Srbi ne izlaze na kosovske izbore, pozivaju srpsku zajednicu na Kosovu da pokaže odgovornost za vlastitu budućnost i sudjeluje na izborima.

Ovaj poziv predstavljen je Srbima u Gračanici kod Prištine, gdje su aktivisti iz Srbije s lokalnim mještanima i političarima razgovarali o važnosti sudjelovanja Srba na lokalnim izborima.

Predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je da su "decentralizacija i sudjelovanje na lokalnim izborima jedan vid demokratizacije i možda najbolji način da se ljude privuče da sudjeluju u političkom procesu jer se kroz te izbore i sudjelovanje na njima rješavaju najkonkretniji životni, egzistencijalni problemi".

Aktivisti Helsinškog odbora do subote će imati brojne sastanke, okrugle stolove i kontakte s ljudima na terenu kako bi objasnili potrebu što masovnijeg odaziva Srba.

Vlasti u Beogradu optužile su potpisnike apela za izazivanje podjela i sukoba te produbljivanje jaza izmeðu stanovništva na Kosovu i službenog Beograda.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije