Kosovo: Thacijeva PDK osvojila najviše glasova

Radiosarajevo.ba
Kosovo: Thacijeva PDK osvojila najviše glasova

Centralna izborna komisija Kosova objavila je danas konačne rezultate lokalnih izbora za skupštine opština. Prema konačnim rezultatima CIK-a, Demokratska partija Kosova (PDK), premijera Hashima Thacija je prva na nivou Kosova po broju osvojenih glasova i odbornika opštinskim skupštinama, javlja Anadolu Agency.

PDK je osvojio ukupno 202.419 glasova i 258 odbornika u kosovskim opštinama. Slijedi Demokratski savez Kosova (LDK) sa oko 11 hiljada manje od PDK-a ili 224 opštinskih odbornika.

Na trećem mjestu je Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Dardanija (AAK-LDD) sa 131 odbornikom.

Pokret Vetëvendosje je dobio 69 opštinskih odbornika na nivou cijelog Kosova.

Građanska inicijativa Srpska je osvojila 21.761 glasova birača i tako osvojila 64 odbornika. Samostalna liberalna stranka (SLS) je osvojila 8.284 glasova, odnosno 26 odborničkih mjesta.

Predsjednica CIK-a Valdete Daka je iznoseći konačne rezultate za skupštine opština izjavila da je izlaznost birača na lokalnim izborima bila 46.31 posto. Pravo glasa je imalo 1.792,913 glasača, a glasalo je 811.489.

Broj glasača koji su glasali uslovno, putem pošte i osoba sa posebnim potrebama je 18.882.

Od momenta objavljivanja konačnih rezultata teče rok od 24 sata za podnošenje žalbi Izbornom panelu za žalbe i pritužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije