Kosovo: Sukob policije i studenata u Prištini

Radiosarajevo.ba
 Kosovo: Sukob policije i studenata u Prištini

Ispred Rektorata Univerziteta u Prištini, u toku je intervencija policije koja pokušava da oslobodi glavni ulaz zgrade Rektorata, koji su blokirali studenti, javlja Anadolu Agency (AA).

Blokada glavnog ulaza zgrade Rektorata traje od jutros od 7:40 sati. Okupljenih oko 30 studenata traže smjenu rektora Univerziteta u Prištini Ibrahima Gašija.

Proteste je organizovala studentska organizacija “Studiranje, kritika i delovanje“.

Nakon upozorenja policije da se sklone svojevoljno, što studenti nisu uradili, policija je oko 10 sati počela akciju uklanjanja studenata sa glavnog ulaza. Policija je vukla studente sa ulaza, ali, kako je otpor studenata bio velik, u međuvremenu je stiglo pojačanje policiji, koja se sastoji od specijalnih jedinica.

Specijalne jedinice su stale ispred vrata zgrade Rektorata, a ispred njih su sjeli studenti, koji su uzvikivali slogane poput “Ne diktatura, univerzitet!“ i “Ne upravljački odbor, nego autonomija za univerzitet“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije