Kosovo: Propala kampanja za bojkot izbora, veliki odziv Srba

Radiosarajevo.ba
Kosovo: Propala kampanja za bojkot izbora, veliki odziv Srba

Lokalni izbori na Kosovu u nedjelju protiču u atmosferi napetosti i sporadičnih incidenata, a srpski dužnosnici ocjenjuju da kampanja za bojkot nije uspjela i da su protivnici izbora na srpskoj strani ostali u manjini, javlja Hina.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i predsjednik vlade Hashim Tahci nakon glasanja su u odvojenim izjavama naglasili da lokalni izbori predstavljaju ispit za Kosovo i pozvali građane da masovno izađu na birališta.

Jedan od kandidata za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović, nekadašnji državni sekretar u srbijanskoj vladi zadužen za kosovo, ocijenio je da bojkot izbora nije uspio.

Izvjestioci beogradskih medija javljaju da su na sjeveru Kosova, nakon početnih probelma na pojedinim glasačkim mjestima u sjevernom dijelu Mitrovice te u opštini Zubin Potok otvorena sva birališta.

Kako je javio reporter Radiotelevizije Srbije (RTS), odziv birača u Gračanici, opštini u centralnom Kosovu, od ranog jutra izuzetno je visok.

Krstimir Pantić, kandidat za za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice kojeg podupire srbijanska vlada, optužio je "političke opcije bliske Prištini" za opstrukciju izbornog procesa i ocijenio da se međunarodna zajednica nije dobro pripremila za izbore, nakon što u nedjelju ujutro nije mogao glasati na jednom od biračkih mjesta koja su u sjevernom dijelu grada otvorena sa zakašnjenjem.

Lokalni izbori prvi su od proglašenja kosovske nezavisnosti 2008. godine, a njihovo održavanje sastavni je dio sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignutog u Bruxellesu 19. aprila.

Pravo glasa na 2.366 biračkih mjesta može ostvariti ukupno 1.779.357 birača.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije