Kosovo: Otac odveo osmogodišnjeg sina na sirijsko ratište

Radiosarajevo.ba
Kosovo: Otac odveo osmogodišnjeg sina na sirijsko ratište

Kosovsku javnost je zaprepastila priča o ocu koji je prije dva mjeseca odveo svog sina, osmogodišnjaka, u rat u Siriju. Slučaj je prijavila majka Pranvera Abazi, navodeći da je to učinjeno bez njene dozvole. 

Na dan kada su otišli, suprug joj je rekao da sa sinom ide na nekoliko dana u Rugovsku klisuru, kod Peći. 

“Dijete je bilo bez odjeće i rekla sam mu zašto barem nešto nije ponio jer je to šuma i hladno je. Kad su krenuli tražila sam od sina da se pozdravi sa mnom. Tad me je zagrlio i otišao“, kazala je Pranvera, piše Radio Slobodna Evrope.

Sedam dana kasnije joj je stigla poruka od supruga u kojoj je njen muž napisao da je sa sinom u Siriji i da nema često signala. Nedavno je vidjela slike na kojima je njen sin s ostalim borcima i s djecom pod zastavom Islamske države, ISIS.

Pranvera dodaje da joj je suprug inače bio pobožan, ali nikada nije pomislila da će uzeti sina i otići.

„Sa sinom sam se čula samo jednom nakratko. Pitala sam ga gdje je, rekao je da je veoma daleko. Pitala sam ga s kim je – kazao je da je s muslimanskom braćom i više mu nisu dali da priča“, kazala je, moleći svog supruga i sve one koji drže njenog sina, da ga što prije vrate. 

Istog dana kada je u javnosti izašla priča, na Facebooku je otvorena stranica pod nazivom „Bring back our boy“ (Vratite nam našeg dječaka), a kojom, na osnovu objava, upravlja porodica i koja je dosad okupila preko 10.000 članova.

Ovo nije jedini slučaj na Kosovu

Iz Islamske zajednice Kosova potvrdili su da je u posljednje vrijeme uočeno da roditelji koji su odlučili da se upute na krizna žarišta, kao što su Irak i Sirija, sa sobom vode i svoju djecu. 

„Ovo je nešto nezamislivo. Ne znam šta više reći ovom ludilu, osim to da mora da se najoštrije osudi“, kaže sekretar Islamske zajednice Resul Rexhepi.

On je apelirao kod svih onih koji su odlučili „da žrtvuju sebe“, da u tome barem ne uključuju svoju porodicu i da djecu vrate kući.

Bivši predsjednik Skupštine Islamske Zajednice Xhabir Hamiti, a sada član te institucije, navodi da je odlazak Albanaca u Siriji i Iraku pogrešan put i da nema ništa s islamskom vjerom.

Nepoznat je tačan broj Kosovara koji su se borili ili koji se bore u Siriji ili Iraku, a prema informacijama iz policije, do sada je na tim žarištima ubijeno 16 državljana Kosova.

Policija Kosova je 11. augusta uhapsila oko 40, a potom i još dvoje, državljana Kosova od sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra. Jedan od uhapšenih je i imam džamije u Gnjilanu, koji se sumnjiči se da je bio jedan od glavnih inspiratora džihada. Svima njima je određen jednomjesečni pritvor.

Inače, Skupština Kosova je marta ove godine u prvom čitanju usvojila nacrt zakona o zabrani učešća Kosovara u stranim sukobima, za šta se pojedinci mogu kazniti i s 15 godina zatvora. Takav zakon, međutim, zbog raspuštanja Skupštine, nije stupio na snagu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije