Kosovo: Opozicija prevrnula kamion s robom iz Srbije

Radiosarajevo.ba
Kosovo: Opozicija prevrnula kamion s robom iz Srbije

Aktivisti opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje prevrnuli su kamion sa robom iz Srbije koja se prodaje na Kosovu. Kako je saopšteno iz Pokreta, akcija je odgovor na "kriminalno djelo Republike Srbije", koja je juče vratila više od 103.000 knjiga na albanskom jeziku, koje je Kosovo namijenilo albanskim učenicima u Preševu, Medveđi i Bujanovacu, javlja Anadolu Agency.

"Srbija nastavlja da kontroliše i ekonomski koristi Kosovo za svoje proizvode, a ne priznaje ga. Istovremeno, Republika Srbija nastavlja da ucjenjuje putem srpske manjine na Kosovu, tražeći da izgradi državu unutar države projektom Zajednice", navodi se u saopštenju.

Iz Samoopredeljenja ističu da Srbija nije dobila recipročan odgovor od Kosova kojim rukovodi "korumpirana vlast". 

Dodaju i da ne samo da kosovska vlada nije uvela trgovinski reciprocitet Srbiji, već ne može da se brine ni o albanskoj djeci u Srbiji kojima nije uspjela da obezbijedi školske knjige iako je pregovarala i nastavlja da pregovara sa Srbijom niz godina.

Iz Pokreta poručuju da će aktivisti Samoopredjeljenja nastaviti s ovakvim akcijama sve dok se ne uvede reciprocitet između Srbije i Kosova.

"Nejednakost i potčinjavanje su neprihvatljivi. Oni ne dozvoljavaju naše knjige, mi nećemo prihvatiti njihove proizvode", navodi se u saopštenju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije