Kosovo i Srbija postigle sporazum o recipročnom priznanju diploma

Radiosarajevo.ba
Kosovo i Srbija postigle sporazum o recipročnom priznanju diploma

Delegacije Kosova i Srbije postigle su u Briselu sporazum o recipročnom priznanju diploma. Postignutim sporazumom strane su se obavezale i na poštovanje procedura i rokova prema zakonodavstvu svake zemlje.

"Ovaj sporazum obuhvata sve univerzitetske nivoe, diplome srednjih škola, stručno obrazovanje, kao i peti nivo kvalifikacija prema evropskim okvirima kvalifikacija", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Proces certifikacije diploma odgovarajućih institucija obrazovanja nastaviće se kroz certifikaciju od strane Evropske asocijacije univerziteta (EUA), koja će biti priznata od strane odgovarajućih zemalja za potrebe tržišta rada ili za dalje studije, u zavisnosti od interesovanja podnosioca zahtjeva.

U saopštenju se navodi da ovaj sporazum stavlja tačku na period neuspeha priznavanja univerzitetskih diploma od strane Srbije i zahtijeva da se u roku od pet mjeseci priznaju sve diplome ovjerene od strane EUA, kojih je preko 400, a koje Srbija nije uspela do sada priznati.

Takođe, ovim sporazumom se određuju mehanizmi za praćenje procesa implementacije Sporazuma, koji čine tri strane, Kosovo, EU i Srbija i da imaju za obavezu da izvještavaju, procjenjuju i poboljšaju prema potrebi proces implementacije sporazuma.

Sporazum o uzajamnom priznavanju diploma posebno će pomoći albanskom stanovništvu Preševske doline, koji uglavnom studiraju u obrazovnim institucijama na Kosovu i koji treba da se vrate i služe u svojim mjestima kako bi pomogli razvoju albanske zajednice u Dolini i društvu u cjelini.

"Vlada Kosova je uvek bila zabrinuta i stalno je izvještavala o preprekama koje je Srbija nametala albanskom stanovništvu Preševske doline u tom pogledu", ističe se u saopštenju.

Na sastanku u Briselu, ministarka za dijalog Edita Tahiri i ministar obrazovanja Arsim Bajrami pokrenuli su i pitanje distribucije udžbenika za Preševsku dolinu i zatražili pomoć od EU da se pošiljka Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova deblokira i pošalje studentima. Srpska strana se obavezala da u roku od dva dana pruži odgovor na ovo pitanje, dok je kosovska delegacija potvrdila primenu reciprociteta po ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije