Kosovo i Makedonija uspostavili diplomatske odnose

Radiosarajevo.ba
Kosovo i Makedonija uspostavili diplomatske odnose

Ministri vanjskih poslova Kosova i Makedonije Skender Hyseni i Antonio Milošoski potpisali su u noći sa subote na nedjelju dokument o uspostavi diplomatskih odnosa između Kosova i Makedonije, saopšteno je u nedjelju iz ministarstva vanjskih poslova u Prištini, prenosi Fena.

"Uvjereni smo da će uspostava diplomatskih odnosa između naših zemalja služiti razvoju, međusobnom razumijevanju te interesima mira i sigurnosti u regiji" navodi se u priopćenju. Obje zemlje će poduzeti potrebne korake na otvaranja svojih veleposlanstva i akreditiranju veleposlanika, dodaje se.

U subotu su parlamenti Kosova i Makedonije ratificirali sporazum o demarkaciji granice. Makedonija je priznala neovisnost Kosova 2008., ali je odbijala uspostaviti pune diplomatske odnose dok se ne riješi pitanje granice.

Sporazum je uslijedio nakon nekoliko mjeseci pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a i Europske unije. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana čestitao je Kosovu i Makedoniji na postignutom sporazumu rekavši kako je to znak "zrelosti, odgovornosti i uzajamnog poštovanja".

Američki veleposlanik na Kosovu Christopher Dell pozdravio je dogovor ističući kako on "otvara vrata uspostavi punih diplomatskih odnosa između dviju zemalja".

Albanija i Turska pozdravile kosovsko-makedonski sporazum

Ministar spoljnih poslova Albanije Ilir Meta I njegov turski kolega Ahmet Davutoglu pozdravili su danas u Tirani sporazum o demarkaciji granice, javlja Fena.

Meta i Davutoglu, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Tirani, složili su se da je kosovsko-makedonski sporazum "u interesu obiju zemalja", prenijela je albanska agencija ATA.

"Sporazum je pokazatelj razumijevanja između dvije zemlje i značajan signal za dugoročnu stabilnost u regionu", ocijenio je Meta.

Davutoglu je kazao da Turska i Albanija ulažu intenzivne napore u cilju postizanja stabilnosti i bezbijednosti u regionu.

"Nastavićemo blisko da sarađujemo sa Albanijom u NATO-u i Evropskoj uniji", rekao je Davutoglu, dodajući da "stabilnost i bezbijednost Albanije znače bezbijednost za nas (Tursku)".

Vlada Albanije pozdravila je sporazum o demarkaciji granice, smatrajući ga "istorijskim činom u odnosima dvije prijateljske zemlje i veoma značajnim doprinosom konsolidaciji mira, stabilnosti i saradnji u regionu".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije