Kosor u Bruxellesu: Uskoro sastanak sa premijerom Slovenije

Radiosarajevo.ba
Kosor u Bruxellesu: Uskoro sastanak sa premijerom Slovenije

Hrvatska premijerka Јadranka Kosor izjavila je danas tokom posjete Bruxellesu da Zagreb želi da uskoro nastavi razgovore sa Slovenijom o teritorijalnom sporu zbog kojeg je Hrvatskoj usporena kandidatura ka EU, i izrazila nadu da će njena zemlja okončati pristupne pregovore sa Briselom do kraja ove ili tokom sljedeće godine.

Kosor, koja je dužnost premijera preuzela tokom ovog mjeseca, nije saopštila tačan datum sastanka sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, ali je izrazila uvjerenje da će biti postignut napredak.

"Očekujem da ću se uskoro sastati sa šefom slovenačke vlade. Vjerujem da će biti postignut napredak. Po tom pitanju sam veoma optimistična", rekla je Јadranka Kosor.

Prema njenim riječima, Hrvatska i dalje podržava prijedlog evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna za riješenje spora, iako Slovenija želi da bude izmijenjen.

Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso rekao je da je nakon šest mjeseci posredovanja Bruxellesa sada na Hrvatskoj i Sloveniji da pronađu rješenje spora.

On je od Hrvatske zatražio da sprovede političke i ekonomske reforme potrebne za ulazak u EU te dodao da je evropski blok posvećen tome da sve zemlje zapadnog Balkana uđu u članstvo Unije, jer će to pomoći stabilnosti u regionu.

Premijerka Hrvatske je naglasila da će Zagreb učiniti sve da okonča reformu pravosuđa i državnih brodogradilišta i saradnju sa Tribunalom u Hagu.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije