Kosor i Josipović: 'Hrvati, registrirajte se i glasajte u BiH'

Radiosarajevo.ba
Kosor i Josipović: 'Hrvati, registrirajte se i glasajte u BiH'

Politika Hrvatske Republike prema bosanskohercegovačkim Hrvatima doživljava potpuni obrat dolaskom Ive Josipovića na čelo države. Njegove odluke i poteze prati i premijerka Jadranka Kosor, a čini se da je odnos prema bh. Hrvatima i njihovim glasačkim pravima najveći kompromis HDZ-a i SDP-a u Hrvatskoj.

„Pozivamo Hrvate iz BiH da se registriraju kako bi mogli izaći na tamošnje opće izbore, koji će se održati listopadu jer će tako najbolje zaštititi svoja prava“, poruka je koju će ovih dana preko HRT-a poslati predsjednik države Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Državni vrh Hrvatske će preko javne televizije u posebnom jednominutnom spotu uputiti javni poziv bosanskim Hrvatima koji žive u Hrvatskoj, da se najkasnije do 19. jula registriraju u biračke popise kako bi mogli glasati na predstojećim izborima u BiH koji će se održati 3. Oktobra, prenosi Jutarnji list.

Inicijativu da šef države i premijerka učestvuju u pozivanju Hrvata na registraciju radi izbora uputila, kako doznaje Jutarnji, Udruga posavskih Hrvata - Prsten. Nakon toga je Vlada uputila zamolbu HRT-u da u slobodnim terminima emitira javni poziv s porukama Josipovića i Kosor.

Ovaj poziv svojevrsni je nastavak reforme Ustava prema kojoj će u BiH Hrvati na izborima za vlasti u Hrvatskoj moći glasati samo mjesta. Također, prethodio mu je i Josipovićev poziv Hrvatima da se vraćaju u Republiku Srpsku.

Na Pantovčaku objašnjavaju kako ideja o javnom pozivu predsjednika i premijerke polazi od ustavne obaveze Hrvatske da vodi brigu o svojim državljanima u BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije