Koronavirus usporio gradnju Pelješkog mosta, no Kinezi će ispoštovati rok završetka

HRT
Koronavirus usporio gradnju Pelješkog mosta, no Kinezi će ispoštovati rok završetka

Nastavljaju se radovi na Pelješkom mostu koji sve više poprima konačne obrise, javlja HRT. Ipak, projekt izgradnje Pelješkog mosta u ovom trenutku je u određenom kašnjenju, ali koliko će ono zaista biti teško je reći.

Naime, kineski izvođači radova na javnom nadmetanju ponudili su šest mjeseci kraći rok izgradnje, što znači da su i uz ova kašnjenja, još uvijek u dogovorenom roku, a on je kraj jula 2021. godine.

Oko 150 radnika, a među njima i 100 varilaca, iz Kine u hotelu Croatia u Cavtatu su proveli dvije sedmice samoizolacije te od ponedjeljka kreću s poslom.

Naime, prvih 29 segmenata čelične rasponske konstrukcije stiglo je iz Kine na gradilište mosta krajem februara, no zbog pandemije u Hrvatsku nisu mogli doći i varioci iz Kine, a što je tek sada uspješno riješeno.

Tvornica u Kini morala je biti zatvorena, te je time bila obustavljena izrada čelične konstrukcije mosta. Ipak, čim se u Kini stanje normaliziralo i uspostavio se rad, nastavljena je proizvodnja čelične rasponske konstrukcije predviđene za drugu pošiljku isporuke, koja obuhvaća 28 segmenata rasponske konstrukcije, a upravo čelična rasponska konstrukcija mosta, koja uključuje čelične sanduke i kabele za njihovo vješanje na pilone, predstavlja pola vrijednosti mosta Pelješac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije