Komšije se naoružavaju: Vučić nabavlja kineske dronove velike razorne moći

Radiosarajevo.ba
Komšije se naoružavaju: Vučić nabavlja kineske dronove velike razorne moći
Foto: Srbija Danas / Aleksandar Vučić na vojnoj vježbi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas nakon pokazne vježbe u Nikincima da je Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u posljednjih 30 godina, a bit će, kako kaže, dvostruko snažnija i to za veoma kratko vrijeme, prenosi portal Srbija danas.

Vučić je najavio da se u narednih šest meseci očekuje dolazak bespilotnih letjelica iz Kine.

To će prema njegovim riječima biti tri baterije dronova, odnosno šest ili devet letjelica, koje će na različite načine moći da se podižu u vazduh, uključujući i polijetanje sa automobila u pokretu, a bit će naoružane i imat će razornu moć.

Nije želio da otkriva tip letjelica, ali je rekao da nisu na spisku za sankcije, zato što, kako je istakao, "Srbija vodi računa da niko ne sankcioniše Srbiju, jer su neki sebi dali za pravo da rade za šta hoće, a mi samo ono što oni zaborave da stave na listu".

Također, naveo je Vučić, uz kinesku tehnologiju, Srbija razvija i "pegaze", pa će se vidjeti i srpske bespilotne letjelice, koje će služiti za osmatranje terena, slanje podataka, izviđačka dejstva.

Vučić je poručio da će Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u posljednjih 30 godina, a bit će i dvostruko snažnija, nego danas, za veoma kratko vrijeme.

"Cilj nam je odvratimo svakoga od potencijalne ideje da izvrši agresiju, invaziju ili bilo kakav napad na Srbiju. To piše u svim savremenim doktrinama svijeta i to je za nas od ključnog značaja, posebno u svijetu koji nije bastion sigurnosti i sigurne budućnosti", rekao je Vučić.

On je istakao da su oružane snage garant stabilnosti Srbije i budućnosti djece pa će i ulaganja biti još veća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije