Kombinacije za vlast: Evo kako bi se mogla formirati većina u Crnoj Gori

0
N. Ž.
Kombinacije za vlast: Evo kako bi se mogla formirati većina u Crnoj Gori
Foto: EPA-EFE / Jakov Milatović proslavlja pobjedu

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su završeni u 20:00 sati, a već su objavljeni preliminarni rezultati. 

Prema posljednjim podacima s kojima raspolaže CEMI, najviše mandata osvojio je Pokret Evropa sad (PSE), 23. Slijedi DPS s 22, koalicija Za budućnost Crne Gore s 13, Demokrate Crne Gore i URA s 11, te Bošnjačka stranka sa šest

Po dva su osvojili Albanski forum i koalicija SNP i Demos, a po jedan imaju Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa

Sarajevo: U subotu privremene izmjene režima saobraćaja u ovim ulicama

Sarajevo: U subotu privremene izmjene režima saobraćaja u ovim ulicama

Za većinu u parlamentu Crne Gore potreban je 41 mandat. Kao najstabilnija vlada nameće se koalicija PSE i DPS-a, kojima bi se sigurno pridružila Bošnjačka stranka te manjinske partije. Oni bi ukupno imali 55 mandata, što čak čini i dvotrećinsku većinu u parlamentu Crne Gore. 

Ipak, u slučaju da iz PSE odbiju koaliciju sa strankom koja je najduže vladala Crnom Gorom, opcije su im limitirane. Ako odluče da prave koaliciju bez DPS-a, to znači da moraju u koaliciju s URA-om, a to je teško za vidjeti. 

Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Crnoj Gori
Foto: Anadolija: Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Crnoj Gori

Naime, tik pred izbore, Dritan Abazović, koji je aktuelni premijer Crne Gore i predsjednik URA-e, optužio je Milojka Spajića, predsjednika PSE, za sumnjive veze sa južnokorejskim "kraljem kriptovaluta" Do Kvonom

Bez URA-e, a zajedno s blokom Za budućnost Crne Gore, koji je osvojio 13 mandata, PSE još uvijek nema dovoljno. Ako računaju na podršku SNP-a i Demosa, to je 38 mandata - tri manje od većine. 

Istini za volju, mogu probati 'uvući' manjinske stranke, ali imajući u vidu da šest tih mandata kontroliše Bošnjačka stranka, a tri stranke koje imaju albanski predznak, teško je vjerovati da će oni pristati na ovu koaliciju. 

Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Crnoj Gori
Foto: Anadolija: Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Crnoj Gori

Na kraju preostaje i 'nuklearna opcija' - drugi izbori. Ako Jakov Milatović, aktuelni predsjednik Crne Gore i član PSE-a, shvati da se ne može formirati koalicija koja ima većinu, moguće je da će raspisati nove izbore. 

Ono što je sigurno, kakvi god finalni rezultati izbora, jeste da Crnu Goru očekuju teški pregovori o formiranju nove vladajuće koalicije, a potencijalno i novi izlazak na birališta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije