Kolinda Grabar Kitarović: Svi se borimo kako bi oslobodili Tomislava

Radiosarajevo.ba
Kolinda Grabar Kitarović: Svi se borimo kako bi oslobodili Tomislava

Sudbina 31-godišnjeg državljana Hrvatske Tomislava Salopeka otetog u Kairu, čijom egzekucijom ekstremisti Islamske države prijete egipatskoj vladi, i dalje je nepoznata, uprkos intenzivnim naporima vlada u Zagrebu i Kairu da razriješe tu tešku situaciju.

Salopek je ciljano otet: Na meti istražitelja firma za koju je radio

Egipatske vlasti intenzivirale su potragu za Salopekom, pa su u lovu na terorističku grupu angažirali i helikoptere "Apači", a sigurnosne snage su pretresle nekoliko terorističkih uporišta, prenosi Tanjug pisanje hrvatskih medija. 

Izvor blizak egipatskom ministarstvu unutrašnjih poslova navodi da su sigurnosne snage pretražile niz terorističkih skrovišta u gradovima Šeik Zuveid, Rafah i Ariš, kako bi pokušali otkriti gdje teroristi drže Salopeka. 

Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih poslova nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljana. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, vratila iz Egipta u Hrvatsku.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da će nastaviti da se bori za oslobađanje hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka koga su u Egiptu oteli pripadnici Islamske države (IS).

"Ovih dana borit ću se za oslobođenje našeg Tomislava", rekla je Kolinda Grabar Kitarović u Sinju gdje je bila na 300. Sinjskoj alki.

"Zbog razumljivih razloga, ne mogu vam govoriti o detaljima, ali vam mogu reći da se svi borimo kako bi oslobodili Tomislava", dodala je Kolinda Grabar Kitarović, odgovarajući na pitanja novinara, javila je Hina.

Salopekova sudbina i dalje je neizvjesna, dva dana nakon što je istekao ultimatum militanata za njegovu razmjenu s muslimanskim ženama u egipatskim zatvorima. Otmičari su u srijedu objavili videosnimak na kojem Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi zarobljene muslimanke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije