U emisiji uživo prijetio da će ubiti kćerku i ženu: Evo koja kazna ga čeka

1
Radiosarajevo.ba
U emisiji uživo prijetio da će ubiti kćerku i ženu: Evo koja kazna ga čeka
Foto: Printscreen Twitter / Trenutak kada se M. M. uključio u program

Telefonsko uključenje u emisiji na jednoj srbijanskoj televiziji jučer je izazvalo pravu buru, nakon što se javio M.M. iz Kraljeva rekavši da ima namjeru da ubije svoju ženu i kćerku. On je iste večeri priveden, određeno mu je zadržavanje od 48 sati, a kako je saopšteno iz Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu, slijedi mu saslušanje, piše Telegraf.

"U vezi sa događajem tokom emisije dana 3. februara, protiv osumnjičenog M. M. određeno je zadržavanje u trajanju do 48 sati, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo nasilje u porodici i isti će uz krivičnu prijavu, biti doveden u ovo tužilaštvo, radi saslušanja", rečeno je.

Jedan dio javnosti prilično je uznemiren onim što je imao priliku čuti, a riječ je o jednoj posve neubičajenoj situaciji. Kako za Telegraf objašnjava advokat Ivan Simić, zadržavanje osumnjičenog M.M. je osnovano.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

"U eri postojanja različite vrste medija i takozvanih "reality" programa, gdje se iz dana u dan emituju različite eksplicitne scene, nasilja i drugog sadržaja, koji ni na koji način ne mogu biti edukativnog karaktera, nije isključeno da može doći do ovakvih situacija. Dakle, kada se neko uključi u "živi" program na nacionalnoj frekvenciji, koji posmatra određen broj ljudi, i jasno iskaže namjeru da će nekog lišiti života, to svakako upućuje na pozornost organa postupka. U tom smislu, zadržavanje koje je tom licu određeno se ne može smatrati neosnovano. Naprotiv, ako neko javno iskaže namjeru da nekog liši života, reakcija mora biti brza i efikasna", objašnjava Simić.

Ipak, navodi da razvoj čitavog slučaj zavisi od nadležnih organa.

"Sa druge strane, da li je ta njegova prijetnja stvarna i ozbiljna, da li bi se ona realizovala čak i u pokušaju, drugo je pitanje i bit će predmet daljeg vođenja postupka. Šta će mu biti stavljeno na teret zavisi od nadležnog javnog tužioca koji je odredio zadržavanje od 48 sati, u kom roku će on vrlo verovatno biti izveden pred javnog tužioca koji će ga saslušati, izvršiti kvalifikaciju krivičnog djela i u zavisnosti od svoje procjene staviti predlog za određivanje pritvora ili će se od tog predloga uzdržati".

Teško je, objašnjava Simić, predviđati dalji tok događaja, te epilog slučaja može otići u više pravaca.

"Ne bih licitirao i predviđao, ali imajući u vidu da ovakva vrsta prijetnje dovodi do uznemirenja jednog dijela javnosti, ne može se isključiti mogućnost da njemu pritvor bude određen. Opet, ponavljam, od toga kakao će djelo biti kvalifikovano i šta će mu biti stavljeno na teret i u kom smjeru će se dalje kretati krivični postupak, ne možemo govoriti i licitirati u ovom momentu. Vrlo vjerovatno će biti urađena neka vrsta vještačenja, da se vidi psihofizičko stanje tog lica, u kakvom stanju upravlja svojim postupcima. Krajnje je neuobičajeno da neko uzme slušalicu, uključi se u emisiju uživo i izrekne takve namjere", zaključuje advokat.

Podsjećamo, M.M. (68) je sinoć doveden u prostorije PU Kraljevo, dalji rad na slučaju je u toku, kako su tada potvrdili iz policije.

Tokom emisije uživo, desilo se uznemirujuće telefonsko uključenje, kada je čovek, koji se predstavio kao Milorad, izjavio da "ozbiljno razmišlja da ubije svoju ženu i kćerku".

"Mislim ozbiljno da to uradim, odem u policiju i kažem: 'E, sad je nasilje'", naveo je čovjek.

Rekao je da je svjestan svojih riječi i da bi to uradio zbog nepravde.

"To je moj stan, ja sam ga dobio od toplane. Istjerale su me iz mog stana. Kleo sam kćerku da umre na porođaju. Ona ne može da ostane trudna, ne da onaj gore da se skotovi razmnožavaju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije