Koalicija Zorana Zaeva proglasila pobjedu na izborima

Radiosarajevo.ba
Koalicija Zorana Zaeva proglasila pobjedu na izborima
Foto: EPA-EFE / Zoran Zaev

Koalicija "Možemo" predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) je u blagoj prednosti sa osvojenih 36,13 posto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, saopštila je u srijedu uveče  Državna izborna komisija (DIK) nakon prebrojanih 93,96 posto glasova, prenosi RSE.

Prema rezultatima DIK-a drugoplasirana je VMRO-DPMNE sa 34,65 posto, a zatim slijede dosadašnji koalicioni partner vlasti DUI sa 11,57 posto, Savez za Albance 8,78 posto, Levica 3,96, DPA 1,48 i Integra 1,33 posto. 

Koalicija predvođena SDSM-om vodi u prvoj, četvrtoj i petoj izbornoj jedinici, VMRO-DPMNE u drugoj i trećoj, a DUI pobjeđuje u šestoj izbornoj jedinici. 

Lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je u četvrtak rano ujutru da je njegova koalicija na izborima osvojila najmanje tri poslanika više od opozicione VMRO-DPMNE, ali da bi se ta razlika nakon konačnog brojanja glasova mogla povećati na četiri ili pet. 

"Imali smo mirne, dostojanstvene, slobodne, demokratske i sigurne izbore", rekao je Zaev na konferenciji za medije u hotelu Bellevue, gdje se nalazi izborni štab SDSM-a. 

Generalni sekretar SDSM-a Ljupčo Nikolovski i DUI su proglasili pobjedu na izborima. 

VMRO-DPMNE ulazi u utrku za formiranje nove vlade, jer je postojeća istrošena i vrijeme je za promjene, izjavio je generalni sekretar stranke, Igor Janušev.

Zanimljivo je da je nekoliko sati nedostupna internet stranica Državne izborne komisije. Kako je rekao predsjednik DIK-a Oliver Derkoski, sajt je bio cilj hakerskog napada spolja, dodajući da za sada neće otkrivati više detalja o tome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije