Ko bi mogao naslijediti Dritana Abazovića. Spominje se jedno ime

3
Radiosarajevo.ba
Ko bi mogao naslijediti Dritana Abazovića. Spominje se jedno ime
Foto: EPA-EFE / Dritan Abazović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović mandatara za sastav nove vlade trebalo bi da predloži u roku od 30 dana, odnosno najkasnije do 18. septembra, a spekuliše se da bi to mogao da bude lider Demokrata Aleksa Bečić.

Nakon što je vladi Dritana Abazovića u petak veče izglasano nepovjerenje u parlamentu, glasovima 50 poslanika pozicije i opozicije, parlamentarne partije sada treba da se dogovore oko novog mandatara ili slijede vanredni izbori.

S obzirom na to da su Demokrate više puta saopćile da neće praviti vladu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), većinu će morati tražiti među pobjednicima izbora 30. augusta 2020. godine (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i GP URA) i eventualno partijama manjinskih naroda.

Annalena Baerbock uoči posjete: "Bosna i Hercegovina se nalazi na ključnoj raskrsnici"

Annalena Baerbock uoči posjete: "Bosna i Hercegovina se nalazi na ključnoj raskrsnici"

Izglasano nepovjerenje Dritanu Abazoviću: Pala vlada u Crnoj Gori

Izglasano nepovjerenje Dritanu Abazoviću: Pala vlada u Crnoj Gori

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto premijera tražiće se za Bečića, a taj scenario je moguć i uz manjinsku podršku DPS-a, što su Demokrate demantovale tokom skupštinskog zasijedanja na kojem je pala Abazovićeva vlada, pišu Vijesti.me.

Demokrate su tokom rasprave u Skupštini Crne Gore, a i prije toga, tražili da Abazović podnese ostavku, nakon čega bi, kako su isticali, razgovarali o resetovanju odnosa između koalicija pobjednica na izborima u avgustu 2020.

Abazović je, međutim, prije glasanja jasno poručio da ga ne zovu na pregovore ako obore njegovu vladu.

S obzirom na to da Ustavom nisu definisani rokovi za predlaganje mandatara nakon izglasavanja nepovjerenja vladi, predsjednik države je u slučaju vlade Dritana Abazovića postupio kao u situaciji nakon izbora, kad Skupštini predlaže mandatara u roku od 30 dana od njenog konstituisanja (član 103 Ustava).

To je, međutim, jedan broj pravnika ocijenio neustavnim, a takav način izbora izvršne vlasti kritikovale su i Demokrate koje su često Vladu Dritana Abazovića nazivale nelegitimnom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije