Klinike za umjetnu oplodnju iz Hrvatske sele u BiH?

Radiosarajevo.ba
Klinike za umjetnu oplodnju iz Hrvatske sele u BiH?

Liječnici i biolozi iz domaćih privatnih klinika za liječenje nepolodnosti ozbiljno razmišljaju - a neki su već i započeli razgovore - da zbog novog Zakona o medicinskoj oplodnji odu iz Hrvatske i otvore praksu u inozemstvu.

Njihove nove adrese bile bi najčešće u susjednoj Sloveniji i BiH, gdje vlada manjak stručnjaka i otkuda su pacijenti do sad dolazili u Hrvatsku.

U klinikama se vode jednostavnom logikom: “Idemo tamo gdje su pacijenti”. Kod nas se godišnje obavi manje od 2000 postupaka, samo u studenom 2008. čak su 44 hrvatska para bila na tretmanu u inozemstvu, a sad se očekuje da će njihov broj porasti i četiri puta, kao što je bio slučaj u Italiji kad je donijela zakon sličan našem.

Liječnici iz nekoliko klinika potvrdili su da razmišljaju o tome ili da su čuli od kolega takve najave, a javno je istupio samo Alfred Kniewald iz samoborskog IVF centra Kniewald, jedan od pionira reprodukcijske biologije, sa 30-godišnjim stažem u inozemstvu.

'Ovaj tjedan odlazim u Sarajevo i Postojnu. Sa Slovencima sam već počeo razgovore. Kao građanin Njemačke nemam ograničenja za Sloveniju, u BiH bih valjda dobro došao zbog svog iskustva. Početkom septembra sam u Makedoniji pa u Tirani' nabraja Kniewald, čija je supruga također priznati biolog, te pojašnjava: 'Hrvatska broji oko 360.000 parova u reproduktivnoj dobi, a od tog broja treba računati da 20% parova muku muči s problemom plodnosti.

Budući da Zakon u ovakvom obliku ne pogađa samo parove, već indirektno i struku, odnosno mene, jer govorim u svoje ime, ostane li ovakav, ne preostaje mi ništa drugo nego posao tražiti u inozemstvu'.

Iako na prvi pogled ideja o preseljenju djeluje radikalno, talijansko iskustvo pokazuje da je i više nego vjerojatna.

Zadnji podaci prije donošenja zakona sličnog hrvatskom, kazali su da je 1066 parova tražilo tretman u inozemstvu, da bi njihov broj u kratko vrijeme skočio na 4.173, objavili su u talijanskom Centru za praćenje medicinskog turizma. Najviše parova krenulo je na put u u Švicarsku, Španjolsku i Francusku. Egzodus pacijenata povukao je za sobom egzodus liječnika. Mnogi su jednostavno uz staru praksu u Italiji, otvorili novu u nekoj od susjednih zemalja.

Među prvima se na takav potez odlučio liječnik Marco Gergolet - uz Monfalcone, novu kliniku je otvorio u Novoj Gorici. To bi mogao biti model rada za hrvatske klinike. Već sada se i u Hrvatskoj žene “pripremaju”. Idu na ultrazvuk u hrvatskim ordinacijama i onda odu, recimo u Prag, na punkciju i transfer.

Privatne klinike mogu laboratorij i operacijsku salu - koja je vrlo jednostavna - preseliti u inozemstvo, a preglede i dalje obavljati u Hrvatskoj - kaže jedan liječnik: 'Ako nema problema s papirima, možemo se preseliti u mjesec dana' piše Večernji.hr.

tportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije